Tortilla de patatas // Omleta spaniola cu cartofi
Era trecut de 11 noaptea in Madrid, la finalul unei zile in care:
- dimineata reusisem sa nurse a hell of a hangover in timp ce incercam sa par civilizata, intelectuala si rafinata la muzeul Reina Sofia in timp ce ma holbam la Guernica (epic fail, desigur)
- la pranz am luat cate o masa la toate cele trei niveluri ale pietei San Anton (o sa mai discutam pe tema asta, don’t you worry)
- seara, cina mea a fost formata din jeleurile pe care ti le dau la bar de fiecare data cand comanzi gin tonic
- asta in timp ce incercam sa urmaresc cu relativa atentie si interes disimulat (dar stimulat cu bere) un meci Real Madrid
…asa ca acum ma indreptam linistita si foarte multumita de mine spre hotel.
Dar pana sa ajungem la intersectia cu taxiuri, F imi spune: “Vezi carciuma aia de peste drum? Fac cea mai buna tortilla din Madrid”. Nu exista univers, daramite oras, in care daca aud combinatia de cea mai buna + *insert here un fel de mancare* eu o sa trec netulburata si-o sa-mi vad de drum. Asa ca m-am intors pe calcaie si-am traversat strada. Needless to say ca, pana ce tortilla a fost gata, ne-am tinut ocupati cu niste chipirones (baby calamari) (deep fried, cum altfel?!), ba si niste inele de calamar (ca daca tot ne-am apucat de treaba la miezul noptii, bine am face sa ne tinem).
Si a venit si tortilla. Pe care o sa mi-o amintesc ca fiind cea mai buna pe care am mancat-o pana acum.
Prin urmare s-a intamplat inevitabilul. Ajunsa inapoi in Bucuresti, m-am trezit intr-o dimineata cu chef de tortilla de patatas. Dupa ce am avut trei conversatii imaginare cu Claudia Roden, Inès si Simone Ortega am ajuns la concluziile de mai jos. F would have been proud, dar n-a avut nicio sansa sa testeze rezultatul (mai bine sa creada ca e perfect decat sa constate la prima mana ca tortillamea a iesit un pic prea uscata!)
INGREDIENTE
30 de minute, 2-3 portii
- 6 oua
- 2 cartofi (250g)
- 1 ceapa medie
- 200ml ulei de masline
- sare de mare
Curata cartofii, taie-i in cuburi cu latura de aproximativ 1,5cm si apoi usuca-i cu un servet de hartie. Taie ceapa in doua, apoi feliaz-o fin. (Poti face varianta asta de tortilla si fara ceapa, but why would you do that, anyway?!). Bate ouale intr-un castron incapator.
Incinge uleiul intr-o tigaie nonaderenta – eu am folosit una cu diametrul de 16cm, apoi adauga cartofii si ceapa. Acopera cu un capac si gateste la foc mic timp de 20 de minute, pana ce cartofii se inmoaie. Nu-i lasa sa se rumeneasca si amesteca din cand in cand.
Cand sunt gata, scurge ceapa si cartofii folosind o strecuratoare (pastreaza uleiul). Adauga putina sare si amesteca ingredientele cu ouale batute.
Pune o lingura din ulei inapoi in tigaie si incinge-o bine. Adauga apoi compozitia de tortilla si gateste omleta timp de 3-4 minute, pana ce ouale se coc si compozitia se incheaga pe partea aflata in contact cu tigaia. Pune deasupra o farfurie (merge si un capac) si intoarce tigaia rapid, mutand omleta pe aceasta. Adauga inca o lingura de ulei si muta tortilla inapoi in tigaie, cu partea nefacuta in jos si mai gateste-o inca 2 minute.
Poti manca tortilla calda sau la temperatura camerei (plus ca e numai buna de luat la picnic).
Daca mi se mai intampla sa am dimineti asa de prolifice o sa revin cu: tortilla cu legume, cu cod, cu ciuperci, si – desigur – celebra tortilla de patatas moldoveneasca, in care moldoveanca aici de fata o sa puna de toate, incepand cu o portie dubla de bacon, trecand prin trei legaturi de patrunjel si terminand cu ardei iute. Va zic de pe acum, ca sa nu avem discutii mai tarziu.
Hehe, chiar aseara am facut.
E bine ca ti-a iesit asa cum ai vrut. Aspectul este foarte placut. Gustul cred ca e pe masura acestuia. Felicitair!
Eu dau cartofii pe razatoare (nu mai trebuie trasi la tigaie). In rest pretty much the same. Trebuie sa incerc si varianta asta.