Peanut brittle – crocant de alune și caramel

07 Dec 2017, Cristina Mazilu

Daca anul asta vreti sa pregatiti niste cadouri gourmet dar nu aveti prea mult timp sa decorati cu dantela de royal icing tavi intregi de biscuiti delicati, asta e retata de care aveti nevoie. E cea mai simpla si rapida chestie pe care o puteti mesteri in bucatarie (in afara de, probabil, un borcan cu zahar condimentat) si inca nu am intalnit o persoana careia sa nu-i placa.

Ai nevoie doar de 400g de zahar, 300g de alune (eu am folosit unele prajite si sarate) si 2 linguri de apa.

Pregateste o tava sau o planseta pe care ai acoperit-o cu hartie de copt.

Intr-o tigaie incapatoare, cu fund gros, pune zaharul si apa pe foc mediu. Gateste amestecand din cand in cand, pana ce zaharul se topeste si capata o culoare aramie – ai grija insa, dupa ce s-a topit, isi poate schimba culoarea foarte repede. Adauga imediat alunele, amesteca bine cu o lingura sau o spatula si apoi transfera pe hartia de copt. Intinde rapid caramelul cu alune intr-un strat cat mai uniform.

Lasa amestecul sa se raceasca si sa se intareasca, dupa care rupe-l in bucati de dimensiuni diferite.

Daca vrei sa obtii un rezultat cu un aspect mai studiat (obviously, nu a fost si cazul meu :p), cand caramelul este inca cald si doar putin intarit, poti sa il tai cu un cutit, urmand ca atunci cand e rece sa rupi bucatile folosindu-te de aceste linii.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (5)
  1. cu siguranta o reteta ce merita incercata.

  2. Iubesc aceasta chestie crocanta… orice are caramel este the bestEST:) abia astept sa fac dar cu migdale sau nuci. Nu sunt fană alune. Thanks

  3. Anca says:

    Am incercat anul trecut sa o fac dar am intampinat o problema. Nu mi se carameliza zaharul. Se topea iar apoi se zaharisea din nou. La un moment dat, o serie, mi-a iesit, s-a caramelizat fara sa-mi dau seama cum si de ce. La urmatoarele serii iar zaharisit. Poate ma poti ajuta cu un sfat…o reteta asa simpla si m-am chinuit atatea ore:)

Comenteaza
Follow on Instagram