Turte de malai cu naut si sos de chives cu ulei de masline
Revenind la bunurile obiceiuri cu malai, saptamana asta am pregatit un mix pe care nu l-am mai incercat pana acum – un fel de mamaliga amestecata cu naut, racita si apoi fripta la grill.
Neaparat sa nu sariti peste partea cu sos – o sa fie o combinatie asa de misto, incat o sa-ti fi dorit sa fi pregatit mai mult.
INGREDIENTE
30 de minute, plus timpul de racire, 4 portii
- 220g malai Pambac
- 1,8l supa de legume
- 1 ceapa
- 1 conserva de naut
- 4 catei de usturoi
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita piper proaspat rasnit
- o mana de chives
- 3 linguri ulei de masline extravirgin
- 1 lamaie
Incinge 3 linguri de ulei de masline intr-o oala incapatoare.
Taie marunt ceapa si pune-o la calit timp de cateva minute, pana ce se inmoaie. Adauga usturoiul tocat marunt, si mai gateste amestecand timp de 1-2 minute.
Pune apoi in oala nautul, supa de pui, sare si piper proaspat rasnit si lasa-le la fiert timp de 5-7 minute.
Folosind un blender sau un mixer de mana, amesteca in supa cu naut si ceapa, pana cand devine un lichid omogen.
Toarna lichidul inapoi in oala, adauga malaiul si pune-l inapoi la fiert, amestecand incontinuu, timp de aproximativ 15-20 de minute, pana ce obtii o compozitie densa si omogena.
Cand mamaliga cu naut se ingroasa, scoate-o din cratita si pune-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Las-o la rece pana se intareste.
Cand compozitia a devenit ferma, foloseste o forma rounda (de biscuiti, sau chiar gura unui pahar) pentru a decupa turtele.
Unge turtele de malai si naut cu ulei de masline, incinge un gratar si pune-le cate 2-3 minute pe fiecare parte.
Pentru a pregati sosul, pune intr-un blender chives impreuna cu ulei de masline, zeama de lamaie si putina sare si mixeaza.
La final, adauga langa turte o salata de frunze si rosii cu dressing de ulei de masline si lamaie.
//
Aceasta este cea de-a cincea reteta dintr-o serie in care folosesc malaiul dincolo de clasica mamaliguta (not that there’s anything wrong with that!).
Malaiul de la Pambac, folosit de mine in aceasta reteta, vine acum intr-un nou ambalaj, resigilabil, care ma ajuta sa nu mai imprastii malai prin toata bucataria.
Incearca si tortul cu portocale caramelizate, malai si migdale, chipsurile de malai cu chives, parmezan si sos de avocado cu iaurt, tarta de malai cu topping de carnati de casa, rosii uscate, mozzarella si busuioc, cupcakes cu malai si capsuni.
Peste tot in europa se manaca mamaliga trasa la gril. Sosul tau pare delicios. O sa incerc si eu combinatia asta de naut cu malai.