Piersici și afine coapte, cu topping de rulouri cu scorțișoară

23 Sep 2016, Cristina Mazilu

Nu stiu ce sa va spun despre reteta asta, pentru ca nu e tarta, nu e cobbler, nu poti sa-i spui chiar prajitura, dar clar e un desert si sigur e bun.

Cand am pus tava cu fructe coapte si topping crocant in fata prietenilor mei intai au ridicat o spranceana, apoi a urmat o dezbatere de zece minute despre “ce e asta de fapt”. Chiar conteaza? Undeva intre prima si a doua portie si ei au concluzionat ca nu e, de fapt, asa important.
 

INGREDIENTE

45-50 de minute, 6 portii

     

        PENTRU FRUCTE
    • 1 lingura de amidon
    • sucul de la 2 portocale
    • coaja rasa de la jumatate de portocala
    • 2 linguri de zahar
    • ½ lingurita de scortisoara
    • 6 piersici bine coapte
    • 250g afine

     

        PENTRU RULOURILE CU SCORTISOARA

      • 200g faina
      • 50g unt taiat cubulete + 15g unt topit
      • 100g zahar brun
      • 3 lingurite de scortisoara
      • 5-6 linguri de lapte

     

    Incalzeste cuptorul la 180°C.

    Unge cu unt un vas termorezistent (eu am folosit o forma de tarta din ceramica), care sa fie suficient de larg, insa nu foarte adanc.

    Amesteca amidonul cu sucul si coaja de portocala si pune compozitia intr-o craticioara impreuna cu zaharul. Adauga piersicile taiate felii.

    Lasa amestecul sa ajunga la punctul de fierbere si amesteca incet, pana cand sosul devine lucios si se ingroasa, aproximativ 3-4 minute. Ia de pe foc, adauga afinele, apoi pune-le in vasul pregatit.

    Cu ajutorul unui robot de bucatarie sau cu mana, mixeaza faina cu untul pana cand amestecul seamana cu niste firmituri. Toarna apoi jumatate din cantitatea de zahar si amesteca inca putin. Adauga laptele si mixeaza pana ce se formeaza un aluat.

    Zaharul ramas, combina-l cu scortisoara intr-un castronel.

    Pune aluatul pe o planseta pudrata cu putina faina si framanta-l rapid. Folosind sucitorul, intinde-l, pe cat posibil, intr-o forma dreptunghiulara (taie-i marginile ca sa obtii o forma cu laturi drepte) si unge-l apoi cu untul topit. Presara deasupra zaharul combinat cu scortisoara. Ruleaza aluatul sub forma unui baton si taie-l cu atentie in felii groase 0,5-1cm.

    Aranjeaza rulourile astfel obtinute de-a lungul marginii tavii cu fructe, lasand centru neacoperit.

    Da la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute pana cand rulourile devin crocante si aurii.

    S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
    Comentarii (1)
    1. Raticide says:

      Am incercat rulourile cu scortisoara de curand, cumparam mereu din acelea congelate, dar astea sunt mult mult mai bune.

    Comenteaza
    Follow on Instagram