Mujaddara – mancare de linte cu orez si ceapa crocanta

02 Mar 2017, Cristina Mazilu

Reteta asta mi-e foarte draga nu doar pentru ca as putea sa o mananc in portii de cate-un lighean in one sitting, ci pentru ca e prima pe care mi-a gatit-o Misha vreodata. Si nu avea cum sa dea gres, pentru ca a ales-o spot on, pentru ca inca nu s-a vazut o reteta levantina care sa nu-mi placa.

Si inca putina trivia, pana sa trecem la treaba (asta in caz ca avea cineva o curiozitate care nu l-ar mai fi lasat sa doarma noaptea) – mujaddara (sau mejadra, mudardara, megadarra plus alte cateva ortografii) e un fel de mancare care, in mod traditional, se gateste cu linte verde sau bruna si orez, si care a aparut prima data-n carti pe la 1226, intr-o carte de bucate (e bine ca unii oamenii aveau prioritatile setate chiar de pe vremea aia) complilata de Al-Baghdadi, in Irak. Cand era gatita si cu carne, ajungea sa fie servita la sarbatori si alte chermeze. Fara carne – era considerata mancarea saracilor (noi am mancat fara carne, atata s-a putut :-))

In caz ca va faceti vacantele prin zonele de conflict, sa stiti ca nu in toate tarile gasiti aceeasi versiune. In mod normal are un topping de ceapa prajita si e servita cu iaurt, dar niste baieti de prin Liban o servesc dupa ce o fac piure (wtf?!). Deci daca o sa primiti baby food cu chimion, sa nu dati vina pe mine, eu v-am avertizat.

Dar mai e o vorba care circula prin Orientul Mijlociu, si anume ca “un om flamand si-ar vinde sufletul pentru o farfurie de mujaddra”. Eu il inteleg si tind sa-i dau dreptate. Da’ noroc ca o am pe Misha!
 

INGREDIENTE

30 de minute, 2 portii

    • 100g linte verde
    • 2 cepe medii
    • 2 linguri faina
    • 125 ml de ulei
    • 1 lingurita seminte de chimion
    • 1 lingurita seminte de coriandru
    • 100g orez basmati
    • jumatate lingurita de turmeric
    • jumatate lingurita praf de scortisoara
    • jumatate lingurita zahar
    • 175 ml de apa
    • 1 lingura ulei de masline
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Intr-o craticioara, pune lintea la fiert impreuna cu suficienta apa, pentru aproximativ 12-15 minute, pana cand acesta s-a inmuiat, dar inca mai sunt putin crocante (ceva mai tari decat al dente). Scurge de apa si lasa lintea deoparte.

Curata ceapa si taie-o in felii subtiri si (pe cat posibil) egale. Intr-o farfurie intinsa, pune ceapa, adauga cele 2 linguri de faina, putina sare si amesteca compozitia pana cand faina acopera toate bucatile de ceapa.

Pregateste o tigaie incapatoare, cu peretii mai inalti, pentru care sa ai si capac, si incinge uleiul. Verifica daca acesta este suficient de incins cu ajutorul unei bucati mici de ceapa pe care o arunci in tigaie. Aceasta trebuie sa sfaraie puternic.

Este important ca uleiul sa fie bine incalzit pentru ca cea mai importanta parte din aceasta reteta este ceapa care trebuie sa fie putin crocanta, dar sa nu se arda.

Inainte sa pui ceapa in tigaie, da focul putin mai mic (mediu spre mare). Adauga pentru inceput doar jumatate din cantitatea de ceapa cu faina. Prajeste timp de 5-7 minute, amestecand ocazional si incet (sa nu se rupa). Adapteaza temperatura cat consideri, astfel incat sa nu se arda, pana cand capata o culoare brun-aurie si o textura crocanta.

Pregateste un bol tapetat cu servet de hartie si transfera prima transa de ceapa.

Daca este cazul, mai pune putin ulei in tigaie inainte sa prajesti si ceapa ramasa. Acum tigaia este destul de incinsa si trebuie sa sporesti atentia pentru a nu se arde. Cand este gata, adauga-o peste ceapa din bol, pune putina sare si un servet deasupra pentru a absorbi excesul de ulei. Lasa deoparte.

Curata tigaia folosita pentru ceapa si pune-o inapoi pe foc mediu. Adauga semintele de chimion si cele de coriandru si prajeste-le putin, cat sa elibereze aromele, aproximativ 1-2 minute. Adauga orezul, uleiul de masline, turmericul, scortisoara, zaharul, putina sare si piper proaspat rasnit din belsug. Amesteca bine, apoi adauga in tigaie lintea si 175 ml de apa. Adu-le la punctul de fierbere, apoi pune capacul si lasa-le pe foc mic sa fiarba incet pentru aproximativ 15-20 de minute.

Cand lintea si orezul sunt facute, ia tigaia de pe foc, ridica capacul, acopera oala cu un prosop curat de bucatarie, apoi pune capacul deasupa. Lasa deoparte pentru aproximativ 10 minute.

La final adauga jumatate din cantitatea de ceapa si amesteca bine. Poti sa mai pui o lingura de ulei de masline, sare si piper daca simti nevoia. Deasupra presara cealalta jumatate de ceapa.

Poti servi mujaddra impreuna cu carne (ca bogatii! :-)) – niste cotlete de miel ar merge la fix -, dar si cu niste sos facut din iaurt amestecat cu menta, sare si bucati de castravete.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (16)
  1. Corina Zlataru says:

    si in varianta cu carne, ne puteti da cateva indicii? ce fel de carne, in ce cantitate si cand anume sa o introducem. Multumesc.

  2. Bogdana says:

    Oana Misha, a young lady of many talents. Mă gândesc că Mujaddara ar putea candida la prima mâncare mai serioasă pe care să o gătesc și eu pentru familie și/sau prieteni. Dacă întâmplător reușesc sau măcar mă apuc, vă povestesc :)

  3. Beatrice says:

    Varianta pentru plebe m-a cucerit de la prima intalnire :). Se anunta o stransa prietenie d-aci incolo. Multam fain pentru reteta!

  4. IRINA says:

    Deci a iesit cum nu se poate altfel! Delicioasa! Intr-adevar am fii mancat toata oala. I-am facut deasemenea o surpriza mare si socrului meu care este yemenit. Le-am servit cu cotlete de miel! N-am cuvinte! Poze gasesti pe pagina mea de FB: https://www.facebook.com/dulciuriirina/photos/a.1612229185751623.1073741829.1612206719087203/1655953188045889/?type=3&theater

  5. Ana says:

    Buna ziua. Credeti ca reteta ar merge si cu carne de pui la cuptor? O voi incerca astazi:)

  6. Ana says:

    Sau poate ar fi mai potrivita carnea de porc? help, am emotii:) multumesc

  7. Andreea Ivan says:

    Mazi, merge facuta cu o zi inainte si bagata intr-o caserola pt un lunch at work?

  8. Marius says:

    Cum sa fierbi orezul cu atat de putina apa?? Se lipeste tot, are nevoie de mai multa apa! Nici nu explici mai bine macar

    • Misha says:

      Daca folosesti orez basmati (mai putin lipicios fata de alte tipuri de orez) si il gatesti la foc mic, dupa cum scrie in reteta, vei obtine rezultatul dorit. Deoarece orezul se gateste impreuna cu lintea fiarta, intr-o tigaie cu capacul pus, va exista suficienta umiditate astfel incat orezul sa fie patruns, dar sa nu se “lipeasca tot”. In cazul in care nu se gateste la foc mic si fara capac, atunci da, sunt toate sansele sa ramana pe fundul tigaii. Spune-mi ce nu am explicat bine, ca sa iti pot clarifica acum :)

  9. Ramona says:

    Bună ziua! Foarte,, faina,, rețetă! Am făcut o acum, e super aromata, gustoasa! Mulțumesc pt rețetă!

  10. Codruta says:

    Azi am pregatit mancarea asta, este mirifica! Iubesc toate retele tale, Cristina!?

  11. Ana says:

    Pai este frumos mai fetelor sa postați o rețetă care nici măcar nu va aparține,făra sa menționați acest lucru? Dacă ar știi chef Ottolenghi ?,,,

Raspunde la Ana
Follow on Instagram