Cum să faci tahina acasă
Tahina (sau tahini) este o pastă de susan des întâlnită în cămara unui foodie și, în ultima vreme, se poate cumpăra cam de la orice supermarket sau bacanie arabească. Dar adevărata provocare nu este să o găsești în magazine, ci să găsești varianta cea mai bună, adică să nu fie îngrozitor de amară și cu gust astringent.
Noi, la Mazilique Studio, am încercat multe variante de-a lungul timpului și mereu am desfăcut un borcan nou cu inima strânsă, pentru că adesea ne-a surprins negativ. Cea mai bună variantă de până acum a adus-o Mazi acum câțiva ani dintr-o vacanță în Israel și asta ne-a ridicat standardele și mai sus (de parcă nu aveam deja suficiente probleme :-))
Ne-am oprit recent din căutări, pentru că am descoperit în cămară vreo 2 kilograme de susan luate tot de Mazi special ca să facă tahina de casă. Dar cum ea are obiceiul să înceapă ceva azi și să termine peste 6 luni – 1 an (sau 3, whatever) (btw, poate o mai întrebați și voi când are de gând să termine cartea sau să lanseze o colecție nouă în Mazilique Shop?!) m-am gândit să iau problema în mâini și să pregătesc eu tahina. Mai ales că toată treaba nu a durat, de fapt, mai mult de câteva minute.
Rezultatul ne-a plăcut suficient cât să nu mai fim curioase o perioadă despre variantele de la supermarket. Tahina noastră mai primește puncte bonus și pentru că are un preț mai bun decât cea din magazin.
Să nu vă așteptați la o lungă listă de ingredinte sau pași, pentru că tot procesul este super rapid și accesibil.
Astfel, eu am folosit:
- 750g susan alb
- 90ml ulei de rapiță (sau orice alt ulei neutru)
Întâi, am încins 2 tigăi mari, am împărțit cantitatea de susan între ele și l-am prăjit vreo 5 minute (până a devenit ușor auriu și și-a eliberat aroma), amestecând din când în când cu o lingură de lemn. Apoi l-am transferat pe o tavă și am așteptat vreo 15 minute să se răcească.
Între timp, am pregătit cel mai puternic blender din dotare. Când susanul s-a răcit, l-am pus în cana blenderului și l-am mixat bine, până când s-a transformat într-o pastă. Am adăugat uleiul și am mixat în continuare 3-4 minute, timp în care pasta a ajuns la consistența dorită: cremoasă, dar cu puțină textură. Dacă tu vrei o varintă mai lichidă, tot ce trebuie să faci este mai adaugi ulei și să mixezi.
Am transferat pasta de susan într-un recipient de sticlă și l-am pus la frigider unde îl și păstrăm, deoarece altfel poate să capete un gust rânced în timp.
La Mazilique Studio noi folosim tahina nu doar în humus, dar și în sosuri pentru legume și carne, dressinguri de salată, checuri sau brownies. Eu iubesc acest sos de soia cu tahina și Sriracha, dar și varianta simplă de dressing pentru legume sau salate care înseamnă tahina + lămâie + iaurt.