Dip de păstârnac cu sos de mărar și alune de pădure

30 Oct 2019, Misha

Ne place păstârnacul copt tare mult, așa că an de an, în sezonul lui, încercăm să testăm o rețetă nouă în care să îl folosim. În sezonul ăsta, am reușit să pregătim până acum doar acest dip de păstârnac, dar lista este deschisă și până în primăvară sigur mai aducem completări.

INGREDIENTE

1 oră și 15 minute, 4 porții

  • 3 păstârnaci medii (aproximativ 450g în total, necurățat)
  • 25g ulei de floarea soarelui
  • 1 linguriță sare
  • 1/4 linguriță turmeric
  • 40g alune de pădure
  • frunzele de la 2 legături de mărar
  • 85g ulei de alune de pădure (sau de floarea soarelui)
  • 1 ardei iute verde, curățat de semințe
  • 2 căței de usturoi, trecuți prin presă
  • 60ml ulei de măsline
  • sucul de la 1 lămâie

Încinge cuptorul la 200°C.

Curăță păstârnacul și pune-l într-o tava de cuptor. Adaugă peste păstârnac uleiul de floarea soarelui, sarea, turmericul și amestecă bine. Acoperă tava cu o folie de aluminiu și pune-o la cuptor timp de 50-60 de minute sau până când o furculiță intră ușor în păstârnac. La jumătatea timpului scoate tava și amestecă/întoarce păstârnacul, apoi dă-l din nou la cuptor.

Între timp, într-o tigaie, prăjește alunele de pădure timp de 5-8 minute, amestecând din când în când.

Toacă frunzele de mărar, transfer-l într-un bol, adaugă uleiul de alune de pădure (sau de care folosești) și omogenizează.

După ce păstârnacul s-a copt, lasă-l câteva minute la răcit, apoi taie-l în bucăți grosiere.

Pregătește cana unui blender și pune întâi ardeiul iute, usturoiul, apoi bucățile de păstârnac, sucul de lămâie și uleiul de măsline. Mixează bine până când obții textura pe care ți-o dorești.

Toacă grosier alunele de pădure.

Servește dip-ul de păstârnac împreună cu sosul de mărar și alunele de pădure.

Șervet de in Midnight Blue – disponibil în Mazilique Shop
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (6)
  1. Traian says:

    Ar merge si fiert pastarnacul? Sau la cuptor ii ofera un gust mai intens cumva?

  2. V. says:

    Buna, la pastarnac ai inlaturat miezul lemnos sau se coace si el? Sau alegi pastarnaci mai mici? De cate ori am incercat sa fac ceva cu pastarnac ma enerveaza la maxim miezul ala :-).

Comenteaza
Follow on Instagram