Tartă cu nuci și sirop de arțar
De cativa ani visez sa pregatesc o tarta cu nuci si alune, carameloasa, condimentata si crocanta. Craciunul asta mi s-a parut, in sfarsit, o ocazie potrivita pentru o extravaganta decadenta cum e prajitura asta.
Nu e deloc greu de pregatit, singura problema pe care am intampinat-o a fost cu autocontrolul odata ce-a iesit din cuptor si a trebuit sa astept sa se raceasca. Sper sa vi se intample si voua o tarta ca asta in zilele urmatoare, it’s absolutely nuts :p
INGREDIENTE
1 ora si 15 minute, 8 portii
PENTRU CRUSTA DE TARTA
- 160g faina
- 140g unt rece, taiat cuburi
- 4 linguri apa rece
- putina sare
- 140g nuci pecan
- 100g alune de padure
- 80g migdale
- 200ml sirop de artar
- 90g zahar
- 8 stele de anason
- 3 oua
- 115g unt moale
- 2 linguri rom brun
- 1 lingura fulgi de sare
- Inghetata Haagen Dasz cu nuci si miere (Honey, Walnut & Cream)
PENTRU UMPLUTURA
PENTRU SERVIT
Incinge cuptorul la 180°C.
Pentru crusta de tarta, pune in bolul unui robot de bucatarie, faina, sare si untul.
Amesteca bine pana cand obtii o comopozitie asemanatoare unor firimituri. Adauga apoi apa rece si mixeaza in continuare pana cand aluatul se formeaza.
Modeleaza un disc din aluat, impacheteaz-l in folie alimentara si da-l la frigider timp de cel putin 30 de minute.
Dupa ce aluatul s-a racit, asaza o planseta pe blatul de lucru, pune aluatul si intinde-l cu ajutorul unui sucitor, pana obtii un cerc cu diametru de aproximativ 30 cm.
Pregateste o forma de tarta cu baza detasabila (eu am folosit una cu diametrul de 25cm), pune aluatul in forma, muleaza-l bine pe toata suprafata tavii, apoi inteapa de mai multe ori baza cu o furculita. Pune forma in congelator timp de 15 minute.
Dupa ce aluatul s-a racit, pune o hartie de copt peste el si umple tava cu boabe de fasole (care vor sprijini peretii tartei). Baga aluatul in cuptorul incins pentru 15 minute, apoi scoate hartia si boabele de fasole. Pune tarta inapoi in cuptor pentru alte 15 minute sau pana cand e aurie.
Intre timp, pregateste siropul pentru umplutura. Pune intr-o cratita stelele de ananson, siropul de artar, zaharul.
Lasa-le pe foc mediu, pana incep sa fiarba, zaharul se topeste si obtii un sirop dens. Ia de pe foc si lasa-l la infuzat 40 de minute.
Cat timp se infuzeaza siropul, pune alunele intr-o tava de cuptor si coace-le putin (5-8 minute), cat sa se rumeneasca putin.
Scoate stelele de ananson din sirop. Daca s-a intarit, mai incalzeste-l putin, insa fara sa-l amesteci, pentru ca risti sa se cristalizeze si sa se intareasca si mai tare. Lasa-l sa se lichefieze treptat, pe foc mic.
Intr-o oala medie, topeste untul si adauga, amestecand, ouale batute, romul, fulgii de sare si siropul. Apoi adauga si nucile si mixeaza din nou.
Pune comopozitia in crusta de tarta.
Apoi da-o la cuptor timp de 30-40 de minute, pana cand umplutura este ferma.
Perfect Match: Serveste fiecare felie cu o cupa generoasa de inghetata Haagen Dasz cu miere si nuci.
Am facut-o pt Craciun alaturi de LEBKUCHEN (pt care las comment separat) si tocmai ce am gustat-o. Am facut 2 tarte deodata, una cadou pt parinti. Din pacate nu am fost atenta si nu am verificat stocul de sirop de artar asa ca jumatate a fost sirop, jumatate miere. Si am prajit un pic (ehhh, un pic mai mult) si nucile(am folosit nuci obisnuite in loc de pecan). Cea mai fancy tarta pe care am facut-o, inedita si gustoasa tare. (as atasa si poza, dar nu cred ca am cum). Totusi un pic cam mult unt pt gusturile mele. As vrea sa o repet neaparat, vreo idee cum as putea omite untul din umplutura ? ???? Multumesc si sarbatori fericite !
Hello,
Sa-l omiti complet nu prea vad cum, dar poti testa cu o cantitate mai mica :-)