[Video] Orez cu ierburi aromatice și depozitarea alimentelor cu Andressa

30 Sep 2019, Cristina Mazilu

Când Andreea Retea aka Andressa mi-a făcut o vizită la Mazilique Studio și mi-a adus un buchet de ierburi aromatice, am știut exact ce urmează să gătesc cu ele.

Ce n-am știut, în schimb, este cât de organizată e Andressa în ceea ce privește cumpărăturile și depozitarea mâncării.

Ca să reducem risipa de mâncare de acasă, am căzut de acord că alimentele trebuie cumpărate cu un scop în minte (mai degrabă după liste decât după pofte de moment), iar depozitarea joacă un rol important în păstrarea lor proaspete cât mai mult timp.

Cum fac eu la mine în frigider

  1. Pun etichete pe toate caserolele. Am o rolă de hârtie adezivă (fix aia pe care o folosești atunci când văruiești și nu vrei să dai cu trafaletu’ pe uși și prize) și un Sharpie și așa știu exact ce e în caserole și mai ales, de când. Iar dacă folosesc pungi pentru congelator (pe care întotdeuana le refolosesc) – și ele primesc o etichetă. Astfel, ținând cont de data la care au intrat alimentele în frigider, știu să le prioritizez mai bine după regula FIFO – first in, first out.
  2. Pe frigider am un notepad și un creion magnetic – de fiecare data când ceva se termină, trec pe lista de cumpărături.
  3. În frigider, separ anumite fructe de legume. Nu toate merg la îngrămădeală în sertar, Merele, perele, fructele cu sâmburi, kiwi, mango sunt producătoare de etilenă, care pot face alte legume –cum ar fi broccoli, morcovi, castraveți, salată verde, vinete și avocado – să se strice mai repede. Așa că dacă nu le folosesc pe toate imediat, le depozitez separat.
  4. După cum se poate vedea în videoul de mai jos, ierburile aromatice le tratez ca pe un buchet de flori – le pun într-o carafă/ pahar/ vază (în funcție de cât de multe am) cu apă. Așa nu o să mă trezesc de pe-o zi pe alta că busuiocul s-a ofilit și nu mai poate fi folosit. Iar dacă am mai multe frunze de aromatice care au fost desprinse de pe tulpină, dar nu au fost folosite, le pun într-un bol sau o caserolă, acoperite cu un șervețel de hârtie umezit și le depozitez în frigider. Pot rezista așa aproape o săptămână.
  5. Pentru citrice folosesc un truc pe care l-am citit undeva – le pun într-o pungă de plastic care se poate sigila, împreună cu puțină apă. Pot rezista până la o lună. Explicația e așa – citricele au o coajă poroasă și, dacă le lași pe blatul din bucătărie, se vor usca mai repede.
  6. În ultimul sertar al frigiderului (adică în cel de jos) pun carnea și peștele. E locul cel mai rece din frigider și, dacă ambalajele nu sunt super-sigilate, carnea nu o să picure peste alte alimente pe care le-ar putea contamina.
  7. Pentru o mai bună organizare și eficiență, încerc să depozitez alimentele împreună într-o ordine firească, grupate împreună în funcție de felul în care le folosesc cel mai des. Așa le am întotdeauna la îndemână. De asta pe ușa frigiderului am un mic kitc de mic dejun – ouă, bacon, unt. Logic, nu?

Revenind la aromatice, mai jos vedeți o rețetă simplă, rapidă și foarte versatilă, în care incorporez întotdeauna multe ierburi. Și dacă nu vrei să o faci cu orez, oricând îl poți înlocui cu cuscus, quinoa, bulgur, amaranth, orz sau grâu fiert, linte sau năut. Și puteți adăuga și orice bucăți de legume mai găsiți prin frigider, fie ele proaspete sau prăjite.

O să mai găsiți în video și alte detalii despre cum te ajută un frigider deștept – V+ de la LG – atunci când vrei să reduci din risipa alimentară și să te organizezi mai bine cu ingredientele.

Orez cu ierburi aromatice și depozitarea alimentelor cu Andressa

Când Andreea Retea de la andressa.ro mi-a făcut o vizită la Mazilique Studio și mi-a adus un buchet de ierburi aromatice, am știut exact ce urmează să gătesc cu ele.Ce n-am știut, în schimb, este cât de organizată e Andressa în ceea ce privește cumpărăturile și depozitarea mâncării.Ca să reducem risipa de mâncare de acasă, am căzut de acord că alimentele trebuie cumpărate cu un scop în minte (mai degrabă după liste decât după pofte de moment), iar depozitarea joacă un rol important în păstrarea lor proaspete cât mai mult timp. Tips & tricks despre cum fac eu la mine în frigider găsiți pe blog >>> https://mazilique.ro/2019/09/video-orez-cu-ierburi-aromatice-si-depozitarea-alimentelor-cu-andressa/ iar mai jos e un video cu rețeta pregătită cu buchetul de la Andreea ##LGVplus #LGZeroWaste #ZeroRisipa #ad #sponsored

Publicată de Mazilique pe Luni, 30 septembrie 2019

INGREDIENTE

15 minute, 2 porții

150g orez basmati

1 legătură de ceapă verde

3 legături de pătrunjel

1 legătură de mărar

70g migdale

40g merișoare uscate

4 linguri ulei de măsline

zeamă de lămâie, opțional

sare și piper proaspăt râșnit

Pune orezul la fiert într-o oală cu apă și sare.

Cât acesta fierbe, pregătește restul ingredientelor. Toacă mărunt ceapa verde, pătrunjelul și mărarul, iar migdalele și merișoarele taie-le grosier.

Când orezul a fiert, transferă-l într-un bol încăpător și adaugă restul ingredientelor, împreună cu uleiul de măsline și zeamă de lămâie (dacă îți dorești o variantă mai acidă).

Amestecă bine.

Orezul îl poți mânca atât cald, cât și rece, deci nu e nicio problemă să pui la frigider ce rămâne și să-ș iei la pachet a doua zi când pleci la birou.

___

Și stați pe recepție, mai urmează un video în care alături de o invitată dragă mie o să mai pregătesc o rețetă simplă și rapidă cu ce găsesc prin frigider, dar o să și povestim câteva ceva despre ce facem noi prin propriile bucătării pentru a diminua risipa de mâncare.

Mai multe detalii despre combina V+ găsiți pe pagina campaniei.

#LGVplus #LGZeroWaste #ZeroRisipa

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram