Fritters de cartof dulce cu sos de iaurt
de Simona
Din seria When in doubt, you deep fry it, am testat aceste chiftele de cartof dulce și mirodenii pe care le-am mâncat într-o clipă. Încă mă întreb cum de am avut răbdare să așteptăm să le pozeze Mazi?!
Rețeta poate fi adaptată și la alte tipuri de legume precum: cartofi (de toate tipurile), zuchini, dovlecel sau morcov.
INGREDIENTE
3 porții, 30 minute
- 250g cartof dulce
- 2 căței de usturoi
- ½ legătură de patrunjel
- ½ ardei iute
- 2 ouă
- 1/3 linguriță de sos Worcestershire
- 3 linguri de pesmet din fulgi de porumb (eu am folosit pesmet aromatizat cu cimbrisor proaspat, paprika și sare
- 2 linguri ulei măsline
- susan alb și negru pentru servit
- 1 pahar de iaurt grecesc
- ½ lingură ulei măsline
- ½ castravete Fabio tăiat cubulețe
- ½ lămâie
- sare și piper
- PENTRU FRITTERS
PENTRU SOS
Curăță de coajă cartofii dulci și rade-i pe latura cu găuri mari a răzătoarei. Pune totul într-un bol.
Toacă mărunt pătrunjelul și ardeiul iute, apoi zdrobește usturoiul și pune totul peste cartofi.
Peste compoziția din bol pune cele două ouă, sosul Worcestershire și pesmetul. Asezonează cu sare și piper apoi amestecă bine până totul se omogenizează.
Cu ajutorul palmelor formează chifteluțe plate și pune-le la prăjit într-o tigaie antiaderentă în care ai încins cele două linguri de ulei. Lasă chiftelele să se rumenească pe ambele parți apoi scoate-le la scurs pe un șervet de hârtie.
Într-un castron pune iaurtul, sucul de lămâie, uleiul de măsline, castravetele tăiat cubulețe, sarea, piperul și amestecă până când obții un sos cremos.
Pe o farfurie, așază chiftelele, ornează-le cu un strat generos de susan și ai două posibilități după cum urmează: pune sos lângă sau toarnă sosul deasupra lor. It works either way!