Năut tras la tigaie, cu ierburi aromatice și zucchini

01 Apr 2020, Misha

Astăzi, înainte să mă apuc de pregătit masa de prânz, am început cu o mică inspecție în frigider. Folosind regula FIFO (first in, first out) pe care am învățat-o din articolul scris zilele trecute de colega mea, Simona, am identificat următoarele ingrediente cu un pic de vechime – niște leurdă, o jumătate de lămâie, un sfert de zucchini.

Le-am scos la înaintare, apoi am adus o conservă de năut din cămară, am luat niște mărar + pătrunjel din congelator (puse săptămâna trecută, curățate și tocate) și m-am pus pe treabă. Nu mi-a luat mai mult de 15 minute să fie totul gata, iar dacă mai aveam un pic de răbdare îi adăugam și un sos cu iaurt.

INGREDIENTE

15 minute, 2 porții

  • 1 conservă de năut
  • 1 mână de leurdă (poți să o înlocuiești cu ceapă verde, baby spanac sau rucola, caz în care adaugi la toată schema și 2-3 căței de usturoi zdrobit)
  • 1/2 legătură de pătrunjel
  • 1/2 legătură mărar
  • 1/3 zucchini sau dolvecel
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 lingurițe de chimion
  • 2 lingurițe piper proaspăt râșnit
  • sare după gust
  • sucul de 1/2 lămâie

Scurge boabele de năut, clătește-le cu un jet de apă și pune-le într-o sită la zvântat.

Taie bucata de zucchini pe jumătate, longitudinal, apoi în felii subțiri. Toacă grosier ierburile aromatice.

Încinge uleiul într-o tigaie încăpătoare. Rumenește feliile de zucchini pe ambele părți, apoi, cu o spatulă transferă-le pe o farfurie.

Pune tigaia înapoi pe foc, adaugă boabele de năut și gătește-le la o temperatură medie spre mare timp de 5-6 minute, până încep să se rumenească ușor.

Scade temperatura focului, adaugă sare, piper, chimion, usturoi (dacă folosești) amestecă până toate boabele sunt învelite în mirodenii și mai gătește 2 minute. Pune în tigaie leurada și ierburile aromatice, amestecă și mai lasă-le pe foc timp de 3-4 minute, cât ierburile aromatice se înmoaie.

Închide focul, adaugă în tigaie feliile de zucchini și sucul de lămâie. Potrivește de sare și piper, apoi pregătește un sos de iaurt cu mentă pentru servire.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram