Supă cremă de conopidă cu harissa
Cateodată ni se mai întamplă să găsim la piață diferite legume în varianta lor extra large, sau poate doar prea mari pentru ce ne-am propus noi să gătim. În cazul de față, am avut o conopidă gigantică din care am folosit jumătate pentru un curry vegan (delicios, să încerci), iar cealaltă jumătate am folosit-o pentru supa asta cremoasă, și foarte picantă (in cazul nostru). A mers brici cu nuci coapte și crocante și muuult pătrunjel proaspat deasupra.
INGREDIENTE
4 porții,30 minute
- 1 conopidă (noi am folosit 900g)
- 1 vârf de scorțișoară pudră
- ½ linguriță de chimion
- 1 linguriță semințe de coriandru
- ½ linguriță de ghimbir pudră
- 3 căței mari de usturoi
- 1 lingură de harissa (poți pune 2 linguri dacă îți place picant)
- 1 mână de nuci
- frunzele de la 1 legătură pătrunjel
- 1 litru supă de legume
- 2 linguri ulei de măsline
- sare și piper
Toacă mărunt frunzele de pătrunjel. Taie conopida în florete cât mai mici, apoi spal-o. Într-o oală încăpătoare încinge uleiul și adaugă scorțișoara, chimionul, boabele de coriandru, ghimbirul și harissa. Călește 1-2 minute la foc mare spre mediu. Adaugă usturoiul dat prin presă, amestecă și mai gătește 1 minut, apoi adaugă conopida. Amestecă din nou, astfel încât ingredientele să se combine, gătește timp de 1-2 minute, apoi adaugă 900ml din supa de legume. Acoperă oala cu un capac și fierbe totul aproximativ 20 minute (sau până când conopida este fiartă). Cât timp fierbe supa, poți prăji nucile. Încinge cuptorul la 200C°, așază nucile într-o tavă și coace-le pentru 5 minute, sau până devin crocante.
Când timpul de coacere s-a scurs, transferă nucile pe un tocator și toacă-le grosier. Când conopida e fiartă, toarnă tot conținutul oalei într-un blender, adaugă sare și piper proaspăt râșnit, și mixează până obții o consistență cremoasă.
Dacă ți se pare că supa e prea groasă, poți adauga și restul de supă de legume. Transfera supa în boluri. Presară nuci prajite și patrunjel din plin.
E prima reteta pe care o incerc de la tine. Mi.a aratat.o o prietenă si asa am ajuns sa o fac. A iesit excelenta! Cremoasa, picantă, aromata… ideal comfort food. Am ales sa incorporez nucile si patrunjelul verde in supa si sa mixez tot la final. Si am trecut.o prin sita ca sa ramana cojile de coriandru pe afara. Super! Merci! 5/5 stele. ;)
Bine ai venit pe aici, Andreea. Sper sa descoperi si alte retete care sa-ti placa :-)