Praz cu salsa de muguri de pin
Trebuie să recunosc – în copilărie nu eram fană praz, cumva am fost intimidată de varianta asta oltenească a cepei. Evident, ani mai târziu am descoperit cu adevărat gustul prazului, și este un touch minunat adăugat în diverse preparate. Partea interesantă este că rețeta de mai jos, care mi-a atras atenția pe bonappetit.com, are ca star principal chiar prazul. Puțin fiert, apoi îmbrățișat de o glazură cu miere, oțet și ardei iute, iar la final copt și presărat cu o salsa aromată – va ieși ceva ce oferă acestei legume umile toate laudele.
INGREDIENTE
4 porții, 50 de minute
- 1kg praz (curățat), tăiat în bucăți de 10cm
- 15g muguri de pin
- 1 ardei iute, curățat de semințe și tăiat în jumătate
- 2 fâșii din coaja unei portocale
- 1 lingură și ½ miere
- 60g oțet de vin roșu + 1 linguriță de oțet de vin roșu (pentru salsa)
- ½ legatură de pătrunjel tocat
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură și ½ capere tocate grosier
- piper proaspăt râșnit
- sare
Încinge cuptorul la 180C° .
Umple 3 sferturi dintr-o oală încăpătoare cu apă, adaugă două linguri de sare, și lasă să ajungă la punctul de fierbere pe foc mare. Când apa a clocotit, adaugă prazul și lasă-l la fiert, pe foc mediu timp de 10 minute.
Cât prazul fierbe, pune semințele de pin într-o tavă mică și dă-le la cuptor pentru 5-6 minute. Când timpul s-a scurs transferă semințele într-un bol și nu opri cuptorul pentru că vei pune prazul mai târziu.
Între timp într-o tigaie adaugă ardeiul iute, mierea, coaja de portocală și un praf de sare. Setează focul la temperatura medie spre mare, amestecă bine și fierbe totul pentru 3-5 minute, sau până lichidul se reduce la jumătate și începe să aibă consistență de sirop. Când ai obținut consistența potrivită oprește sursa de căldura și lasă amestecul în tigaie pentru mai târziu.
Când prazul a fiert, și poate fi pătruns cu usurință de un cuțit, scoate-l cu ajutorul unei palete și lasă-l la scurs pentru 2-3 minute. Când s-a mai răcit, usucă prazul cu ajutorul unui prosop de hărtie apoi taie fiecare bucată pe lungime, cât să obții două jumătăți.
Într-o tavă cu pereți înalți așază prazul, unele jumătăți cu tăietura în sus, altele cu tăietura în jos. Sărează ușor prazul apoi toarnă amestecul din tigaie în tavă. Dă tava la cuptor pentru 20 de minute apoi setează cuptorul pe funcția grill, și mărește temperatura la 200C° (dacă nu ai funcția grill, atunci setează temperatura cuptorului tau la capacitatea maximă). Lasă prazul pentru încă 10-15 minute sau până când începe să se rumenească.
Până prazul este gata poți face salsa. În bolul cu muguri de pin adaugă pătrunjelul tocat, uleiul de măsline, 1 linguriță de oțet de vin roșu, caperele și piper proaspăt râșnit. Amestecă bine și las-o la temperatura camerei pentru mai târziu.
Când timpul de coacere s-a scurs, pune prazul pe un platou și picură salsa din abundență peste praz.
Se poate servi imediat, sau la temperatura camerei, și poate reprezenta un fel principal în sine sau merge ca și garnitură lânga tocane, conopidă coaptă, pui la cuptor, orez, salate sau pește.