Bezele cu cacao si sos de ciocolata
Nu stiu exact cum si de ce a inceput fascinatia mea pentru bezele, dar e cu mine de peste 20 de ani. Cand am implinit sapte ani, tortul meu a fost din bezea. Cand am implinit 27 – la fel. Si in between lucrurile nu au stat prea diferit.
N-am facut niciodata tort, dar am experimentat cu pavlova si bezele suficient cat sa-mi fac curaj in curand. Dar pana atunci am incercat o noua variatiune pe tema – bezele cu cacao.
INGREDIENTE
20 de minute, plus 1 ora si 30 de minute timpul de coacere
- 6 albusuri
- 1 varf de sare
- 300g zahar
- 2 linguri de cacao, plus extra pentru pudrat
Incinge cuptorul la 140ºC. Intr-un bol incapator, bate albusurile (poti folosi un mixer sau un robot de bucatarie care are un accesoriu special pentru batut spuma – eu folosesc Kitchen Assistent de la Electrolux) impreuna cu sarea, la viteza mare, pana ce se transforma intr-un fel de spuma. Adauga treptat cate 1 lingura de zahar, amestecand in continuu. Cand albusurile formeaza niste varfuri tepene si lucioase, treaba e aproape gata.
Adauga cele doua linguri de cacao si, folosind o spatula, incorporeaza-o in albusuri. Nu vrei sa sa obtii o culoare si o distributie uniforma, asa ca amesteca incet, cat sa formezi niste vartejuri ciocolatoase.
Pune o foaie de copt pe o tava si, folosind doua linguri, formeaza vreo 6 bezele folosind o miscare circulara atunci cand le netezesti (ai grija sa lasi totusi putin spatiu intre ele, ca sa nu se atinga).
La final, pudreaza bezelele cu putina cacao si da-le la cuptor timp de 1 ora si 30 de minute.
Cand sunt gata, lasa-le sa se raceasca in cuptor vreo 15 minute, cu usa deschisa pe jumatate.
Au un exterior crocant si un interior moale si lipicios, aproape fondant. Iar daca deasupra te hotarasti sa adaugi cateva linguri de frisca si sa picuri niste sos facut din ciocolata neagra topita impreuna cu putin unt, situatia devine ceva mai decadenta. But I’m sure you can handle that.
Sounds great for a late Saturday dinner dessert!!
Cam cit au in diametru bezelele tale, asa orientativ? Merci
10-12cm cred
Ce bine arata. Delicioase. La dimensiune ma gandeam si eu. Cum s-au copt?
Delicioase, doar ce le-am aranjat pe platou:) Intrebare : am gustat una imediat dupa ce am scos -o din cuptor si avea textura in interior ca un mousse. In schimb acum , dupa ce s-au racit sunt crocante interior si exterior. ..my mistake sau ?..:)
nu, asa e normal :-)
Life is better with bezele. Am zis.
Va rog cum pot pastra bezelele ,sau blat de bezea.Doresc sa le fac inainte de eveniment