Adana kebab cu salată de cușcuș cu anghinare și lipii cu coriandru, la tigaie

14 Apr 2020, Simona

Adana kebab este un preparat ce se găsește la majoritatea măcelăriilor turcești și este un fel de frigăruie de carne tocată (de cele mai multe ori de miel), picantă și foarte condimentată, care în combinație cu salate fresh și crocante, lipii și un sos cremos, o să te facă sa devii addicted.

INGREDIENTE

4 porții, 30-40 de minute

PENTRU ADANA

  • 4 adana kebab (daca vrei varianta nepicantă, caută Urfa)
  • salată verde, sau ce salată ai la îndemână)
  • sosul tău preferat (eu am combinat maioneză și Sriracha)

PENTRU CUȘCUȘ

  • 100g cușcuș uscat
  • 3 anghinare mici – am avut anghinare marinate în ulei, la borcan
  • 1 legătură de ridichi
  • 1 sfert de castravete Fabio
  • 1 morcov mic
  • 2-3 linguri de vinegretă de Dijon
  • opțional 1 fir de ceapă verde

PENTRU LIPII

  • 200g făină
  • 100ml apă călduță
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță boabe de coriandru proaspăt râșnite (sau zdrobite)
  • 2 linguri ulei de măsline (sau de floarea soarelui)

Înainte să te apuci de treabă, scoate adanaua de la frigider și încearcă să aduni toate ingredientele de care ai nevoie pe blatul de lucru, sau undeva lângă zona ta de desfășurare, pentru că o să se întample totul destul de rapid. Adanaua este ideală atunci când este caldă, proaspăt scoasă de pe grill, iar imediat ce începe să se răcească, se solidifică grăsimea, și nu mai este la fel de juicy și bună.

Pentru a lăsa lipiilor puțin timp să se odihnească din momentul frământării și până în momentul coacerii, poți începe cu ele. Acest pas nu este obligatoriu, lipiile pot fi coapte și imediat după ce au fost frământate.

Într-un bol pune făina, sarea și semințele de coriandru zdrobite. Amestecă, apoi începand din centrul castronului, adaugă apă puțin câte puțin și continuă să amesteci cu mișcări concentrice. Fă asta până ai încorporat toată apa, apoi adaugă și uleiul. Frământă aluatul (fie în bol – dacă este suficient de mare, fie pe blatul de lucru pudrat cu făina) pentru 5 minute. Trebuie să obții un aluat destul de moale. Dacă este prea moale, mai adaugă puțină făina, iar dacă este prea tare și greu de frământat, stropește-l cu puțină apă și mai frământă 1 minut.

Împarte aluatul în 4 bile egale și pune-le în castron. Acoperă-le cu un prosop de bucătărie, ca să nu se usuce, și lasă pentru mai tarziu.

Între timp te poți ocupa de cușcuș. Pune 150ml de apă la fiert.

Într-un bol pune cușcușul uscat, iar când apa începe să fiarbă, nu să clocotească, transfer-o peste cușcuș și acoperă bolul cu un capac.

Cât cușcușul se hidratează (cam 10 minute), te poți ocupa de legume.

Spală și toacă ridichile și castravetele, rade morcovul și taie anghinarele în jumătăți apoi în felii subțiri. Pune totul într-un castron și adaugă un praf de sare.

Când timpul de hidratare al cușcușului s-a scurs, cu ajutorul unei furculițe, amestecă în cușcuș astfel încat să încerci să desprinzi bobițele unele de altele – un fel de afânare. Adaugă-l peste legume, împreună cu vinegreta, amestecă și lasă pentru mai târziu.

Pudrează blatul de lucru cu niște faină și scoate o bilă de aluat. Pudrează cu făină și sucitorul și întinde aluatul astfel încât să obții o lipie subțire de dimensiunea tigăii tale. Dacă ai o tigaie mică, atunci aluatul trebuie împărțit în 6 sau 7 bile.

Încinge bine o tigaie la foc mediu spre mare și adaugă câteva picături de ulei de floarea soarelui (sau rapiță). Întinde bine uleiul pe toată suprafața tigăii.

Când tigaia s-a încins, așază lipia și coace-o pe fiecare parte pentru maxim 2 minute. Imediat ce lipia este gata, transfer-o pe un prosop de bucătărie curat și acoper-o. Pentru că va sta acoperită, lipia nu se va usca, va putea fi ușor de manevrat, și se va păstra moale.

Repetă procesul și cu restul bilelor de aluat, și pune lipiile unele peste altele (acoperite) imediat ce le-ai scos din tigaie.

Daca ai o un grill, este ideal pentru adana (best case scenario este un gratar cu lemne) dacă nu, le poți găti și în tigaie.

Așază adanaua pe grill-ul foarte bine încins (sau în tigaie) și gătește-o la foc mediu spre mare pentru aproximativ 7-8 minute și întoarce-o în mod constant de pe o parte pe cealaltă. Dacă vrei să fie mai bine gătita, o poți lăsa 1-2 minute în plus. Nu este nevoie să adaugi ulei înainte de gătire deoarece adanaua este foarte grasă, și ai grijă, va stropi generos în timpul gătirii.

Imediat ce adanaua este gata, te poți apuca de montat.

Unge baza unei lipii cu niște sos (1-2 lingurițe), adaugă 2 -3 linguri de cușcuș, adaugă niște salată verde și așază frigăruia deasupra. Ține lipia bine în mână și îndepărtează cu o mișcare fermă frigăruia de pe țepușă. Împachetează lipia și dă-i bătaie cât e cald! :D

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram