Cum să faci sos bolognese – varianta ușoară
Am făcut rețeta aceasta de atât de des, încât mă mir că am scris-o abia acum. Se află printre preferatele mele pentru că îmi place mult să o gătesc, să îi dedic timp și să trec prin tot procesul (terapeutic pentru mine) de a pregăti ingredientele și a le găti pe rând, în aceeași oală. Ingredientele sunt simple și ușor de găsit, tot secretul stă în timpul pe care il acorzi sosului pentru a-și dezvolta aroma specifică.
Am menționat în titlu că aceasta de mai jos este varianta ușoară, pentru că sunt și alte rețete de sos bolognese mai complexe. Includ țelină apio, uneori pancetta, lapte și nucșoară, iar timpul de gătire poate crește până la 3 ore. Sigur voi reveni și cu o variantă din acest registru, dar poate în vremuri mai blânde cu noi.
Vă las aici și un playlist, pe care să îl puneți pe fundal în timp de gătiți această rețetă :)
INGREDIENTE
4 porții, 2 ore
- PENTRU SOS
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă medie, tocată mărunt
- 1 morcov, dat pe răzătoare
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 500g carne tocată de vită
- 1 linguriță oregano uscat
- 1 linguriță măghiran uscat
- 1 linguriță busuioc uscat
- 125ml de vin roșu
- 1 lingură oțet balsamic
- 1 conservă de roșii tocate
- 1 lingură pastă de tomate
- 250ml supă de legume
- sare și piper după gust
- PENTRU SERVIT
- parmezan
- busuioc sau / și oregano proaspăt,
- spaghetti (eu am folosi spaghetti no. 5 de la Barilla)
Dacă nu ai supă, poți să pregătești una din 500ml de apă, 1 lingura de sare, 1 ceapă, 1 morcov și alte rădăcinoase (de exemplu, 1 bucată de păstârnac și o bucată de țelină). O pui la fiert timp de 25-30 de minute pe foc mediu și este gata atunci când toate legumele sunt pătrunse. Poți să începi cu supa, iar cât timp fierbe, urmezi ceilalți pași.
Pregătește restul ingredientelor și grupează-le în apropierea plitei, astfel încât să le ai la îndemână.
Curăță și toacă ceapa și morcovul, zdrobește usturoiul.
Într-un bol mic, pune toate ierburile aromatice uscate și amestecă-le.
Măsoară vinul și amestecă-l cu oțetul balsamic.
Într-o tigaie încăpătoare (eu am folosit o oală medie de fontă), încinge 1 lingură de ulei. Adaugă ceapa și călește-o până ce se înmoaie și devine translucidă. Adaugă morcovii, amestecă și gătește încă 2-3 minute, apoi pune și usturoiul și mai gătește amestecând timp de 1 minut.
Adaugă carnea tocată în oală și amestecă cu o lingură până se mărunțește. Dă focul mai tare și gătește până ce carnea își schimbă culoarea și se rumenește puțin.
Adaugă sare, piper și ierburile aromatice uscate. Toarnă vinul amestecat cu oțetul balsmic și amestecă timp de 2 minute, până ce lichidul se reduce puțin. O parte din legume se vor rumeni bine și vor rămâne pe baza oalei, răzuiește-le bine cu lingura, pentru că nu îți dorești să rămână acolo, ci le vrei în mâncare unde vor contribui cu o aromă umami.
Completează cu pasta de tomate și amestecă până se combină cu restul ingredientelor. Adaugă roșiile tocate, apoi supa caldă de legume, mixează și adu-le pe toate la punctul de fierbere.
După ce tot sosul a dat în clocot, scade temperatura focului la minim, apoi pune un capac și lasă sosul bolognese la fiert timp de 1 oră – 1 oră jumătate. Din când în când, amestecă cu o lingură, până ce sosul se îngroașă.
După ce sosul e gata, pune pastele la fiert într-o oală cu apă sărată (aici găsești mai multe sfaturi despre cum să obții cele mai bune paste) și fierbe-le conform instrucțiunilor de pe pachet.
Scurge pastele, amestecă-le cu sos și presară deasupra busuioc sau oregano proaspăt și parmezan.
Tips & Tricks
Sosul bolognese poate fi congelat și păstrat timp maxim de maxim 3 luni. Eu fac întotdeauna o cantitate dublă față de rețeta de față (deci dintr-un kilogram de carne), îl congelez în mai multe porții de 2 persoane și le decongelz la frigider cu o noapte înainte de le mânca.
Tocmai am terminat de mancat o portie de paste bologneze cu reteta aceasta din Good food. Am lasat sosul la facut timp de 3 ore si nu imi pare rau. Am fost la un pas sa nu mai fac si pastele propriu zise ci sa mananc sos cu polonicul direct din tigaie. Maine mai avem pt 1 tura ?
* bolognese fmm ?♀️
Eu nu am încercat rețeta din Good Food, dar m-ai făcut curioasă, mai ales că vreau să testez și alte variante de sos bolognese. Rețeta ta include țelină apio sau pancetta? Hugs