In pasta we trust!

30 Mar 2020, Simona

Eu aș vrea prin acest articol să mulțumesc pastelor de toate tipurile, cu toate sosurile lor. Să le mulțumesc ca mi-au fost alături în cele mai grele momente, atunci când îmi era foarte foame și aveam doar sos de roșii și paste în casă, cât și în cele mai bune – atunci când sărbătoream că e weekend, dar totuși nu puteam să beau gin chiar pe stomacul gol.

Pastele sunt printre cele mai versatile alimente. Se transformă total atunci când sunt fierte și alăturate unui sos roșu bogat și aromat, scăldate în mai multe tipuri de brânză, sau transformate în ceva dulce.

În lista de mai jos am adunat câteva idei de cum să îmbunătățești preparatele cu paste și ce să faci atunci când rămâi cu prea multe.

Tips and tricks pentru paste

  1. Dacă și voi la fel ca și mine aveți 3-4 cutii de paste desfăcute de ceva vreme în cămară, cu câte o mână de paste pe fundul cutiei, nu trebuie să vă pierdeți speranța, înca pot fi consumate :). Unele paste mici (precum orzo) merg bine la supe sau ciorbe, poți face fritatta cu paste, poți face budinci dulci, poți fierbe toate pastele rămase și le poți transforma într-un pasta bake – un fel de lasagna/musaca, dar cu brânză, roșii sau ce leftover de carne ori legume ai prin frigider – grecii o numesc pastitsio.
  2. Dacă ai fiert prea multe paste și ai rămas cu unele care nu ți-au mai încăput în tigaie, stropește-le cu ulei de măsline și păstrează-le la frigider pentru o salată cu ton sau broccoli și vinegretă de muștar.
  3. În cazul în care rămâi fără paste uscate și deții un aparat de făcut paste, merită tot efortul să încerci să îți faci. Sigur, poți face și fără aparat, principiul fiind asemănător cu cel al tăițeilor.
  4. Fie că ai cumpărat prea mult sau că făcut tu prea multe, pastele proaspte (nefierte) se pot păstra la congelator până la 3 luni.
  5. Pune muuultă apă la fiert pentru paste. Mai multă decât îți imaginezi. Asta ajută pastele să nu se lipească între ele și, fiind în mai mult lichid, amidonul eliberat se diluează și nu ajung să aibă acel înveliș cleios. Dacă adaugi ulei în apă nu vei rezolva nimic, e doar un mit. Uleiul se va ridica la suprafață și nu va ajuta pastele să nu se lipeasca. Deci secretul rămâne tot fierberea lor în multă apă.
  6. Sărează bine apa în care urmează să le fierbi. Practic. pasul acesta influențează 50% din gustul final. Apa trebuie să fie mai sărată decât o supă. Proporția este cam așa: la 500g de paste uscate se pune 1 lingură sau 1 lingură și jumătate de sare, în funcție de sarea pe care o folosești.
  7. Pune pastele la fiert când apa clocotește deja, astfel poți contoriza corect timpul lor de fierbere.
  8. Punctul verde (punto verde în italiană) este denumirea indicatorului pastelor fierte al dente. Ca să îl identifici, scoate o pastă de la fiert cu 1 minut înaintea timpului menționat pe ambalaj și mușcă din ea. În secțiune ar trebui să vezi în centrul pastei un inel mai deschis la culoare. Dacă acel inel nu există, înseamnă că pastele nu mai sunt al dente, ci deja le-ai fiert prea mult.
  9. Nu rupe spaghetele înainte să le fierbi. Lungimea lor te ajută să pescuiești mai mult sos din farfurie, atunci când le învârți pe furculiță ?. Dacă le rupi ca să încapă în oală, poți să nu o mai faci. Trebuie doar să le împingi ușor în oală pe măsura ce se înmoaie în apa fierbinte. Acest procedeu durează maxim 30 de secunde, deci merită efortul.
  10. Eu păstrez tot timpul o cană din apa în care au fiert pastele. Nu ajung să o folosesc mereu, însă este de ajutor atunci când sosul e prea dens și îmi doresc să îl mai diluez.
  11. Nu clăti niciodată pastele! După fierbere, pastele doar se scurg nu se și clătesc cu apă rece, pentru că nu vrei să se răcească brusc, iar clătirea lor împiedică sosul ăla delicios să se lipsească de ele.
  12. Condimentează sosul cu ierburi aromatice cât mai aproape de final. Asta ajută ca ierburile aromatice (dacă sunt uscate) să nu devină amare și o să te bucuri de un gust mult mai intens.

Există foarte multe posibilități și modalități de a găti paste, și sunt foarte curioasă care sunt metodele și rețetele voastre preferate. Aștept răspunsurile voastre și las aici și mai jos, câteva rețete demne de inspirație pentru perioada imediat următoare.

Paste cu broccoli și gremolata de lămâie și pătrunjel

Aveți grijă de voi, de cei dragi, stați acasă și gătiți!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (1)
  1. Andreea says:

    ador pastele – cel mai mult pe cele cu sos de rosii, in diverse combinatii, sind cele cu pesto home-made. imi mai plac mult si cele carbonara, dar rar am mancat unele decente oriunde prin oras (inclusiv in Italia), iar singura nu stiu sa fac – am incercat de 2-3 ori, rezultatul a fost decent, dar nu delicios.
    o sa imi fac curaj sa mai incerc sa gatesc pastele si altfel decat cu sos de rosii, asta mi se pare greu – dar voi porni de la retetele tale :)

Comenteaza
Follow on Instagram