Mohnkuchen – Prăjitură austriacă cu mac

07 May 2020, Cristina Mazilu

După cum Instagram, Facebook și Google Photos au tot ținut să-mi reamintească în zilele trecute, perioada asta de primăvară târzie este cea în care – în mod tradițional – eu plecam la Viena.

Mergeam pentru un scharfe Wurst, un șnițel, un Tafelspitz, un pahar de Grüner Veltliner, o vizită obligatorie la Albertina, dar mai ales pentru că iubesc foarte mult orașul. Mă rog, mai multe despre obiceiurile mele din Viena puteți citi aici. Acum însă o să vă povestesc ce-am făcut ca să-mi alin dorul de Austria.

Ca în multe alte cazuri, am ales să-mi rezolv problema folosind mâncare (doh). Dar cum să întind foaia pentru aluatul de ștrudel nu aveam chef, iar de Kaiserschmarrn am tot abuzat în perioada asta, am ales o altă prăjitură, poate mai puțin cunoscută, dar cel puțin la fel de adictivă.

Și ce e mișto e că e super ușor de făcut, ba chiar și gluten-free.

INGREDIENTE

6-8 felii, 1 oră și 20 de minute

  • 150g zahăr
  • 4 ouă
  • 100g mac
  • 100g nucă
  • ¼ linguriță scorțișoară
  • ¼ linguriță praf de copt
  • 1 lingură rom Stroh 80%
  • sucul de la 1 lămâie medie
  • 2 mere (aproximativ 190g măr ras)
  • 1 lingură de zahăr pudră, pentru decor

Încinge cuptorul la 180°C.

Acoperă baza unui forme de tort cu hârtie de copt (eu am folosit o tavă de 18cm diametru). Unge pereții tăvii cu unt apoi tapeteaz-o cu făină.

Curăță merele de coajă, apoi rade-le pe latura cu dinți mari a răzătoarei. Peste mere, adaugă sucul de lămâie apoi acoperă mărul ras cu folie alimentară, ca să nu oxideze.

Cu ajutorul unui robot de bucătărie (sau folosind un blender), mărunțește nuca cât să obții niște firmituri.

Mărunțeste și macul, dar nu până se transformă în pastă ci cât să îl zdrobești puțin.

Într-un bol, pune nuca marunțită, macul zdrobit, scorțișoara și praful de copt. Amestecă și lasă pentru mai târziu.

În bolul unui mixer, adaugă ouale împreună cu zahărul și mixează la viteză mare până când obții o compoziție spumoasă. 

Când ai obținut textura dorită, adaugă merele și romul, mai amestecă câteva secunde apoi adaugă treptat amestecul de nucă și mac.

După ce totul este omogenizat, transferă compoziția în tava tapetată cu unt și făină apoi dă-o la cuptor pentru 50-60 de minute, sau până este coaptă și trece de testul scobitorii.

Lasă tortul la răcit în formă, iar când acesta ajunge la temperatura camerei poți presăra zahăr pudră deasupra.

Șervet de in Parisian Blue – disponibil în Mazilique Shop

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (9)
  1. Anca says:

    Mazi, daca nu am Stroh si nu vreau cumpar doar pentru prajitura (nu de alta dar nici nu e printre ce bauturile preferate 😁) pot inlocui cu altceva? Am niste gin si niste Jagermeister… 🙄

    • Cristina Mazilu says:

      nu as pune alt alcool. dar daca se intampla sa ai niste extract de vanilie sau migdale, pune din ala :-)

  2. Am facut chiar in aceasta dimineata prajitura. Din pacate a iesit foarte sfaramicioasa si dulce desi am pus mai putin zahar decat scire in reteta cu 50 grame.

  3. radac monica says:

    fara faină ?

  4. Irina says:

    Am facut prajitura si am impresia ca mi-a scapat ceva. A crescut foarte putin, pentru ca s-a lasat la copt. Ouale batute spuma trebuie sa aiba textura albusului spuma? Intr-adevar este dulce pentru gustul meu si ma gandesc sa omit sau inlocuiesc o parte din zahar. E o optiune? Faina reteta, multumesc

    • Cristina Mazilu says:

      sigur, poti sa pui mai putin zahar. ouale nu au textura albusului, dar se umfla si aproape isi dubleaza volumul initial. cuptorul a fost incins inainte de a pune prajitura?

  5. Rodica says:

    Buna! Daca nu am nuca, as putea folosi migdale? Asa ca solutie de rezerva pana ajung la cumparaturi sa iau si nuca. Mersi mult!

Comenteaza
Follow on Instagram