Pizza cu blat de conopidă și parmezan

12 May 2020, Simona

Cred ca sunt câțiva ani buni de când mi-am propus să încerc să fac o pizza din blat de conopidă. Credeam că este complicat de realizat, că investesc prea mult timp, așa că nu mi-am facut curaj până acum să o încerc. După ce am citit mai toate rețetele și sugestiile internetului, m-am apucat de treabă.

Concluzia? Nu este așa complicat de realizat pe cât credeam, textura blatului este foarte diferită de cea a unei pizza clasice, dar am fost foarte încântată de rezultat, mai ales ca este o pizza considerabil mai low carb decât una normală.

Ăsta a fost un prim test, dar mi-am propus să încerc blatul și cu alte tipuri de branză (brânză de capră sau cașcaval) și diverse toppinguri.

INGREDIENTE

2 porții, 1 oră și 10 minute

PENTRU BLAT

  • 700g conopidă (cântărită după ce a fost curățată și tăiată în florete)
  • 1 ou
  • 40g parmezan + 1 lingură pentru presărat pe marginea crustei
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 1 linguriță piper
  • 1/2 linguriță sare

PENTRU SOS ȘI TOPPING

  • câteva frunze de busuioc proaspăt
  • 3-4 linguri sos de roșii
  • 1 cățel de usturoi
  • 5 felii de mozzarella

Pune 300ml apă la fiert într-o oală. Deasupra oalei, pune un coș de gătit la abur (eu am folosit unul din bambus – dar poți unul din inox, sau poți folosi o strecurătoare pe post de steamer, doar să îi pui și capac).

Lasă conopida la abur până când poate fi pătrunsă cu ușurință de o furculiță (15 – 20 de minute). Când aceasta este gata, scoate-o din steamer și las-o câteva minute la răcit.

Încinge cuptorul la 210C°.

Pune floretele de conopidă în bolul unui robot de bucătărie în care ai montat cuțitul de tăire și mixează conopida la viteză mare pentru aproximativ 1 minut, cât să obții o textură asemănătoare “orezului de conopidă”.

Transferă conopida mărunțită într-un prosop de bucătarie foarte subțire și stoarce-o astfel încât să elimini tot lichidul în exces. Eu am folosit o bucată de material textil asemănătoare tifonului.

Transferă conopida stoarsă într-un bol de mărime medie și adaugă oul, sarea, piperul, oregano și cele 40g de parmezan. Amestecă bine, până obții un o compoziție omogenă, asemănătoare unui aluat.

Pe o tavă, pune o foaie de hârtie de copt.

Pentru că eu am fost mai tipicară și mi-am dorit să obțin o formă de blat cât mai rotundă, m-am folosit o formă de tort (cea mai mare pe care am găsit-o – 26cm diametrul). Am înlăturat discul care formează baza, am așezat forma în centrul tăvii și am transferat aluatul de pizza în cercul de tort. Cu ajutorul unei spatule am întins uniform aluatul, am înlăturat forma și am mai întins puțin compoziția astfel încat să fie totul uniform și blatul să nu fie prea gros.

Dacă nu ai o formă de tort, poți întinde aluatul cu spatula, sau cu mâna – feel free to play with it.

Atunci când am obținut forma dorită, am presărat parmezanul rămas pe marginea blatului pentru a obține acel efect de crustă crocantă.

Am dat tava la cuptor pentru 30 de minute, apoi am întors blatul pe cealaltă parte și l-am mai copt 20 de minute.

Între timp, m-am ocupat și de sos. Eu am avut o conservă de roșii întregi, dar pentru că nu îmi doream să le toc și să existe posibilitatea ca blatul să se înmoaie, am pus 2 roșii în paharul unui blender, am adăugat un cățel de usturoi și am mixat pentru câteva secunde.

Când blatul a fost gata, l-am scos din cuptor, l-am întors din nou pe partea cealaltă (cea cu marginea presărată cu parmezan) și am întins 3-4 linguri de sos de roșii. Am rupt mozzarella în bucăți și am așeazat-o din loc în loc pe suprafața pizzei.

Am dat tava la cuptor la aceeași temperatură pentru înca aproximativ 10 – 15 minute, până ce mozzaerella s-a topit.

Imediat ce pizza a fost gata, am presărat frunzele de busuioc și am mâncat-o cât a fost încă caldă.

Șervet de in Parisian Blue – disponibil în Mazilique Shop

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram