Chec de dovlecei

27 Jun 2011, Cristina Mazilu

Nu stiu ce sa spun despre checul asta, decat ca mi-a venit sa-l fac pentru ca dovleceii-s in sezon si merita exploatati.

Se face super-simplu, important e sa-ti faci curaj sa dai drumul la cuptor pe vremea asta. Caz in care-l incingi la 180C si pregatesti ingredientele :)

200g de unt moale, la temperatura camerei, se bate cu 200g de zahar, pana se obtine o crema omogena. Se adauga, pe rand, 2 oua, care se incorporeaza bine. 1 mar si 2 dovlecei mici (sau unul mai mare) se dau pe razatoare, apoi se storc de excesul de apa. Eu am pus toata treaba intr-o carpa de bucatarie curata si am stors dovleceii super-simplu. Apoi i-am incorporat in crema de unt/zahar/oua.

200g de faina, un praf de sare si jumatate de lingurita de praf de copt, plus niste scortisoara dupa pofta, se amesteca intr-un bol. Se incorporeaza in compozitia de mai sus, in care se mai adauga apoi 1 mana de stafide si alta de nuci.

Toata treaba se transfera intr-o forma de copt manjita cu unt si tapetata cu faina si intra la cuptor aproximativ o ora, pana ce-i aurie. Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca in forma, apoi se taie felii si se mananca rapid :)

tips and tricks
Ca sa nu ti se oxideze merele (care ar da o culoare mai inchisa aluatului), foloseste-le imediat ce le-ai ras. In loc de nuci poti folosi alune de padure, migdale etc. Cat priveste scortisoara, mie-mi place in exces :))
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (11)
  1. Ana-Maria says:

    Alte tips&tricks: ca sa nu se oxideze merele, stropeste-le cu un pic de zeama de lamaie :)

  2. Mazilique says:

    dap, si asta-i valabil ;)

  3. Anonymous says:

    cat de bun e?:D

  4. Mirona says:

    Din seria dulciuri cu legume :P eu tare as incerca americanul carrot cake. Imi amintesc ca am mancat odata niste morcovi atat de dulci si buni! Plus ca sunt prietena veche cu dulciurile japoneze facute din cartof dulce…Deci…I’m the perfect candidate but I can’t find my perfect cook to try his/her creations on me :D :P

  5. catkitchen says:

    super delicios , am facut si eu acum cateva zile briose cu dovlecei !!!

  6. Valentina says:

    Foarte bun, am facut pentru ziua mea si l-am mancat aproape singura, atat de mult mi-a placut!

  7. rumen este, parfumat este…pffuuu. il fac. :)

  8. Anonymous says:

    Din pacate al meu a iesit prea uleios si prea moale. Nu a iesit chec, ci o turta pe care baltea / fierbea grasimea.
    Gustoasa – dupa ce i-am scurs excesul de grasime. Data viitoare o sa pun mai multa faina si mai putin unt… Oricum, grozava idee ca si ingrediente. Iar in loc de scortisoara, eu am pus nucsoara. In loc de nuci si stafide, frcute de merisor uscate si migdale prajite…

  9. Mazilique says:

    @anonim – suna bine! (mai putin grasimea baltita, ofc.. :-/)

  10. Roxana D says:

    Tocmai ce-am scos din cuptor si gustat niste briose cu aluatul tau cu dovlecei, combinat insa nu cu nuci si stafide si scortisoara, ci cu afine, zmeura, coaja de lime si ghimbir: mi – nu – nat!

Comenteaza
Follow on Instagram