Tartă cu zmeură și cremă de vanilie // Tarte aux framboises

05 Aug 2011, Cristina Mazilu

Nu ma pot abtine sa nu pun titlurile astea in franceza, sunt ataaaat de delicioase. Ca si tarta in sine, ca doar cum altfel sa fie daca crema-i facuta cu oua de tara (a se remarca culoarea galben-intens), crusta – cu unt frantuzesc, iar zmeura – din gradina :)

Reteta e fix aceeasi ca la tarta cu capsuni, dar in caz ca va e lene sa click the link, here it goes:

Alatul de tarta il stiti deja. 125g de faina + 25g de zahar + 110g unt de la frigider + o lingura de lapte (sau apa in cel mai rau caz) = aluatul. Se amesteca foarte usor la robot, da’ si cu mana, ca nu ne doare :). Dupa care se baga la frigider vreo juma de ora. Apoi, cu multa faina se ruleaza o foaie, care se intinde in forma de tarta. Cu o furculita se inteapa baza in cateva locuri (ca sa nu se umfle la copt) si se da la cuptorul incins la 180C vreo juma’ de ora, pana ce-i rumena-aurie.

Cat se intampla treaba asta, se face crema de vanilie. Super simplu, promit! 250ml de lapte se pun intr-o craticioara. In lapte se presara o lingura de zahar si bobitele din juma’ de pastaie de vanilie sau o lingurita de extract de vanilie. Se pune craticioara pe foc mic. Intr-un castron se bat 3 galbenusuri cu 30g de zahar si 20g amidon. Cand laptele mai sa dea in clocot, se amesteca cu crema de galbenusuri si se pune inapoi pe foc, amestecand, pana capata o consistenta de crema. Se poate da apoi si printr-o sita (ca sa fii sigur ca obtii o crema fina) si se lasa la racit.

In final, tarta se umple cu crema si un munte de zmeura!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (35)
  1. arata delicios!!!preferatele mele!!!

  2. Mirona says:

    Stiu ce zici acolo despre titlurile mancarurilor :)) Si mie mi se face pofta de ceva numai cand citesc un titlu de-asta bine ticluit :D Daca are si accente franceze, deja…

  3. George says:

    … si se face cadou :)

  4. Anonymous says:

    framboises?

  5. maare pofta mi-ai facut cu tarta asta…si cum pana acum n-am testat tarte facute cu aluat framantat, am decis sa prestez…
    http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/281891_257740257571660_100000070622749_1123425_4512083_n.jpg

    Multumesc, sunt bestial de bune!

  6. Anonymous says:

    Şi zmeură de unde cumpărăm ? Fie ea şi congelată …

  7. Anonymous says:

    Framboises, in acest caz. Arata delicios, felicitari! Eu pun glazura din aia de gelatina, chiar daca nu e sanatoasa, pentru ca imi place luciul acela “de cofetarie” :P.

  8. Cristina says:

    si daca nu avem (de unde cumpara) amidon? se poate si fara?
    si oare merge si cu smochine’n loc de zmeura?
    Oricum… arata delicios :)

  9. Ioana says:

    Ever green :) Am facut-o pe cea cu capsuni, a fost excelenta. Reteta de “creme patiserie” este cea din Mastering the Art of French Cooking?

    PS: e suparator cum cofetariile noastre nu pun pret pe aceasta crema :(

  10. Alice says:

    O frumusete si mai ales e foarte ..yummy!

  11. Mazilique says:

    in ordinea numerelor de pe tricou:

    zmeura se cumpara din piata sau de la vreun hypermarket, doh :))

    framboises, indeed :)

    cristina – nu se poate fara amidon, ca nu merge. dar amidon se gaseste si la chioscurile astea mici, de cartier. daca iei de la dr. oetker se cheama Gustin :)

    ioana – nu-i din MAOFC, nush de unde am compilat-o pe asta :)

  12. Andreea says:

    Aluatul a iesit cam fragil si se sfarama. Ai idee care ar putea fi cauza?

  13. Mazilique says:

    ai respectat cantitatile?

  14. Andreea says:

    Dap,am respectat, si tocmai din cauza asta te intreb, caci in pozele tale arata ok aluatul

    • Manuela says:

      Nici mie nu mi-a iesit. Eu cred ca nu e buna reteta. In primul rand, cu atat de putina faina, nu se intinde. A trebuit sa adaug faina la greu si tot nu se intindea. Iar rezultatul e atat de sfaramicios, ca il pot folosi ca baza pentru salamul de biscuiti. Si pentru crema e mult mai buna faina, cu amindon nu se ingrosa neam.

  15. Iris says:

    Uau, super arata!! Abia astept sa o fac si eu….

  16. vincent says:

    Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult – aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe “Adauga blog-ul tau”.

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

  17. Anonymous says:

    se face aluat ca de clatite,nu asa!

  18. Anonymous says:

    daca ai adauga putin unt la crema de vanilie nu ar mai fi nevoie de sita….asta asa ca un sfat pe viitor

  19. thanks for the tip. chiar aveam in programul de saptamana asta niste crema de vanilie ;-)

  20. Anonymous says:

    Pentru ce dimensiune de tava sunt cantitatile din reteta?

  21. cred ca 20-21. nu-mi amintesc. dar poti sa faci ceva mai mult aluat. mai bine sa ramana decat sa nu ajunga, that’s what I always say :))))))

  22. Anonymous says:

    Mda….nu e crema de patiserie…..nu stiu ce e…..clar este ca, in crema de patiserie frantuzeasca galbenusul nu depaseste cantitatea de zaha….iar cat despre aluat, un sable sau sucre cred ca era mult mai bun…..iar daca vrem sa semene cu cele frantuzesti, nu poate lipsi crema de migdala.

  23. […] mai gasit pe Mazilique.ro o reteta minunata de tarta cu vanilie si […]

  24. […] De la ea a inceput totul: tarta cu zmeura si crema de vanilie. Oh boy, oh boy! Din momentul in care am vazut pozele, nu am mai avut liniste pana cand nu am […]

  25. Sabina says:

    Nu se pune si 1 ou in aluatul de tarta ?

  26. viorica says:

    Cristina, daca zmeura este congelata, poate fi folosita? Eu as vrea sa fac aceasta tarta, insa ma intreb ce gust(si aspect) ar putea sa aiba tarta cu zmeura decongelata asezata pe crema de vanilie..multumesc

  27. Lelia says:

    De aratat, arata bine. Am incercat reteta, am respectat exact indicatiile si…nu e chiar ok.Aluatul nu se poate intinde cu sucitorul, nu a fost mentionata dimensiunea tavii, a mea s-a dovedit a fi prea mare. Aluatul l-am intins cu degetele, cu dosul linguritei, cu lama cutitului, abia am reusit un blat transparent, care nu a ajuns decat 1 cm pe laturi.

  28. Madalina says:

    Este o chestie dubioasa aceasta reteta. Am respectat intocmai propertiile retetei, dubland cantitatile. In momentul de fata in cuptor aluatul se prajeste, marginile cazand pe fundul tavei. Este foarte mult unt in reteta. Nu pot sa cred ca acea tarta din prezentare este facuta dupa aceasta reteta. Este imposibil!! Timp si ingrediente irosite!

    • Cristina Mazilu says:

      ai copt tarta in orb inainte?
      chiar alaltaieri am facut din nou reteta asta si a iesit. untul cu care pregatesti aluatul trebuie sa fie rece. daca se incalzeste pe parcurs, mai baga tarta la congelator cateva minute inainte de a o pune la cuptor. si nu uita de partea cu coptul in orb :-)

    • Manuela says:

      Same here! :(

Raspunde la Iris
Follow on Instagram