In cautarea retetelor boieresti // Tocana de pui cu hribi si smantana

05 Jul 2013, Cristina Mazilu

Sambata trecuta am ajuns la Conacul Polizu pentru un weekend de retete boieresti. Din Bucuresti si pana in satul Maxut din comuna Deleni, Iasi, sunt 400 de kilometri pe care nici nu i-am simtit. Parca niciodata in ultimii zece ani nu m-am bucurat cu asa o pofta de drumul pana in nord, de viile prin care treci, de lanurile de floarea soarelui si, in final, de mancarurile moldovenesti – de poale-n brau, de mamaliga, de dulceturile facute-n casa si de fripturile rumenite la cuptor.

Asa ca ce s-a intamplat a fost un weekend minunat, in care m-am rasfatat cu mese in gradina conacului, sub niste stejari batrani si umbrosi.

Si n-am stat complet degeaba, in ciuda tentatiei. Duminica am luat la rascolit carti vechi de bucate, scrisori si biletele. Am dat peste o telegrama de la Regina Maria, peste cea mai delicioasa scrisoare trimisa de la Paris de Nicole Polizu, fiica Adinei si mama Irinei Ioana Polizu-Riscutia – mostenitoarea si proprietara conacului, o doamna plina de povesti minunate, desprinse din alte vremuri.

M-am oprit la la 5 retete antebelice, cumva salvate de trecerea timpului si toate cate s-au intamplat la conac. Cea de mai jos e preferata mea, cred ca n-ai cum sa dai gres cu combinatia de hribi. E o tocana catifela, plina de savoare, arome si consistenta, si e felul preferat al Adinei Polizu. Irina Riscutia mi-a povestit ca aceasta era mancarea pe care bunica ei o cerea de fiecare data cand venea la conac. Cam la fel cum fac eu cu borsul de cartofi cand ma duc acasa la mama :)))))) But not quite.

 

Pentru o tocana din care sa-ti ramana si pentru a doua zi (daca, la fel ca mine, vrei sa mananci asta si la micul dejun, cuz it’s that effin’ good), iei 3 cepe, le tai marunt, si le pui la calit in 50ml de ulei. Adaugi hribii – cam 1 kg – taiati cubulete, ii calesti impreuna 15 minute.

Separat, tai fasii fileurile de piept de pui dintr-o cutie de Fragedo Delicat si le perpelesti in 50g de unt.

Apoi, intr-un ceaun solid (sau ma rog, acasa cred ca o sa folosesc o oala, eventual din fonta) pui hribii si puiul impreuna, adaugi 200ml apa (aici cred ca ar merge mai bine supa de pui, daca ai la indemana), sare si piper. Toata treaba se fierbe vreo 20 de minute.

Din 100ml lapte si 2 linguri de faina faci un sos pe care-l strecori apoi, sa nu aiba cocoloase, si-l pui peste tocana. Amesteci, iar dupa ce sosul se leaga cu puiul si hribii, adaugi 200ml de smantana grasa (26% grasime). Amesteci din nou, gusti, mai pui sare si piper daca-i cazul si trantesti apoi cateva linguri pline de tocana (plus ceva marar presarat deasupra) langa niste mamaliga zdravana. Eu o prefer intotdeauna pe cea moldoveneasca, cum o facea bunicul meu si cum m-a invatat si tata s-o fac.

Stay tuned – daca reusesc sa ma scutur de oboseala ultimelor cateva saptamani, revin cu restul retetelor si povestilor descoperite la Conacul Polizu.
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (3)
  1. Adina says:

    Eu as pune si putin vin alb … 1/2 cantitate apa sau supa de pui si 1/2 vin alb sec! Da’ nu ma lua in seama! Eu sunt aia care sunt in stare sa pun vin la orice!!!

  2. Alice says:

    Super! mi-a parut tare rau ca nu am fost in Iasi in perioada in care voi ati fost la Polizu. Treceam si noi putin pe aoclo :)
    Frumos locul ala!

  3. ioana says:

    eu la reteta asta ii zic ciulama si nu pun marar (desi acum ca zici, o sa incerc)

Comenteaza
Follow on Instagram