Pui cu harissa, cuscus, naut si caise confiate
Cum vacanta pe anul anul asta nu se arata se lasa asteptata, nu-mi ramane decat sa bat campii pe aceasta tema si sa visez la niste sate albastre cum e Chefchaouen, in Maroc. Si sa fac ceva de mancare, ca daca bilete de avion nu am reusit sa-mi iau, macar ceapa inca mai pot sa toc.
Felul de mancare de mai jos nu doar ca ma duce cu gandul la vacanta (dar, let’s face it – pe vremea asta ORICE ma duce cu gandul la vacanta, chiar si-o surubelnita) (and I don’t mean the cocktail), dar si la petreceri cu prietenii.
Nu am fost niciodata in Maroc, dar e pe lista de multi ani si din cand in cand revizitez idea de a-mi petrece o vacanta plimbandu-ma intre souk-uri si riad-uri. Dar pana atunci, fac ceva de mancare.
Felul la care m-am gandit (cu mintea cuiva care, totusi, n-a pus niciodata piciorul la sud de Mediterana), e super simplu de facut – totul se pregateste doar intr-o tigaie, e foarte rapid, poate fi facut in oricat de multe portii, important e sa ai cratita suficient de incapatoare pentru toate, si incorporeaza multe arome puternice. Deci fix cum imi place.
INGREDIENTE
30 de minute, 4 portii
- 400g pulpe de pui, taiate in bucati/cubulete
- 2 cepe medii
- 3 linguri de ulei Floriol Mediteran
- 2 linguri (sau lingurite, daca ti se pare prea picant) pasta harissa
- 10-15 caise confiate
- 2-300 ml supa de pui
- 1 conserva de naut, scursa
- 200g cuscus
- 1 lingurita si jumate de rash-el-hanout
- 1 lingurita turmeric (curcuma)
- 1 lingurita chimion
- 1 lingurita sare
- 1 mana de coriandru proaspat
- 2 ardei iuti rosii
Taie ceapa felii.
Incinge uleiul Floriol Mediteran in tigaie si adauga ceapa.
Gateste-o timp de 5 minute, pana se inmoaie.
Adauga puiul si gateste-l aproximativ 7-10 minute, pana cand se patrunde si se rumeneste, iar ceapa devine aurie.
Adauga pasta de harissa, amesteca apoi pune in tigaie si nautul impreuna cu caisele confiate, taiate in bucati, lasandu-le sa se gateasca impreuna inca 2 minute.
Toarna cuscusul in tigaie, urmat de supa de pui si condimente (chimion, curcuma, rash al hanout, plus sare si piper proaspat rasnit).
Amesteca putin, ia tigaia de pe foc si acoper-o cu un capac sau cu folie de aluminiu pentru 5-10 minute, cat timp supa este absorbita si cuscusul se umfla.
Cand e gata, afaneaza cuscusul folosind o furculita (cu grija sa nu zgarii tigaia).
Presara deasupra frunzele de coriandru si ardeiul iute, tocat marunt sau felii.
Transfera-l intr-un bol then knock yourself out.
- Adauga putina zeama de lamaie pentru extra aciditate si o tenta mai proaspata
- Incearca-l si intr-o combinatie cu fructe de mare
- Inlocuieste coriandrul cu oregano proaspat sau patrunjel
- Odata cu nautul si caisele, poti adauga si alte legume: ardei gras taiat cubulete sau fasii, mazare, masline sau chiar rosii taiate
Ce delicios arata! Eu nu as pune caise. As vrea sa simt doar savoarea aia de pui iute. Multam fain pentru reteta.
Si pe asta am incercat o saptamana aceasta, dementiala!