Pui cu harissa, cuscus, naut si caise confiate

28 Jul 2016, Cristina Mazilu

Cum vacanta pe anul anul asta nu se arata se lasa asteptata, nu-mi ramane decat sa bat campii pe aceasta tema si sa visez la niste sate albastre cum e Chefchaouen, in Maroc. Si sa fac ceva de mancare, ca daca bilete de avion nu am reusit sa-mi iau, macar ceapa inca mai pot sa toc.

Felul de mancare de mai jos nu doar ca ma duce cu gandul la vacanta (dar, let’s face it – pe vremea asta ORICE ma duce cu gandul la vacanta, chiar si-o surubelnita) (and I don’t mean the cocktail), dar si la petreceri cu prietenii.

Nu am fost niciodata in Maroc, dar e pe lista de multi ani si din cand in cand revizitez idea de a-mi petrece o vacanta plimbandu-ma intre souk-uri si riad-uri. Dar pana atunci, fac ceva de mancare.

Felul la care m-am gandit (cu mintea cuiva care, totusi, n-a pus niciodata piciorul la sud de Mediterana), e super simplu de facut – totul se pregateste doar intr-o tigaie, e foarte rapid, poate fi facut in oricat de multe portii, important e sa ai cratita suficient de incapatoare pentru toate, si incorporeaza multe arome puternice. Deci fix cum imi place.

 

INGREDIENTE

30 de minute, 4 portii

    • 400g pulpe de pui, taiate in bucati/cubulete
    • 2 cepe medii
    • 3 linguri de ulei Floriol Mediteran
    • 2 linguri (sau lingurite, daca ti se pare prea picant) pasta harissa
    • 10-15 caise confiate
    • 2-300 ml supa de pui
    • 1 conserva de naut, scursa
    • 200g cuscus
    • 1 lingurita si jumate de rash-el-hanout
    • 1 lingurita turmeric (curcuma)
    • 1 lingurita chimion
    • 1 lingurita sare
    • 1 mana de coriandru proaspat
    • 2 ardei iuti rosii

 

Pui cu harissa si cuscus cu naut si caise confiate-1-2

Taie ceapa felii.

Incinge uleiul Floriol Mediteran in tigaie si adauga ceapa.

Pui cu harissa si cuscus cu naut si caise confiate-2

Gateste-o timp de 5 minute, pana se inmoaie.

Pui cu harissa si cuscus cu naut si caise confiate-3

Adauga puiul si gateste-l aproximativ 7-10 minute, pana cand se patrunde si se rumeneste, iar ceapa devine aurie.

Pui cu harissa si cuscus cu naut si caise confiate-4

Adauga pasta de harissa, amesteca apoi pune in tigaie si nautul impreuna cu caisele confiate, taiate in bucati, lasandu-le sa se gateasca impreuna inca 2 minute.

Pui cu harissa si cuscus cu naut si caise confiate-5

Toarna cuscusul in tigaie, urmat de supa de pui si condimente (chimion, curcuma, rash al hanout, plus sare si piper proaspat rasnit).

Pui cu harissa si cuscus cu naut si caise confiate-6

Amesteca putin, ia tigaia de pe foc si acoper-o cu un capac sau cu folie de aluminiu pentru 5-10 minute, cat timp supa este absorbita si cuscusul se umfla.

Cand e gata, afaneaza cuscusul folosind o furculita (cu grija sa nu zgarii tigaia).

Presara deasupra frunzele de coriandru si ardeiul iute, tocat marunt sau felii.

Pui-cu-harissa-si-cuscus-cu-naut-si-caise-confiate

Transfera-l intr-un bol then knock yourself out.

 

TIPS-amp-TRICKS1

  • Adauga putina zeama de lamaie pentru extra aciditate si o tenta mai proaspata
  • Incearca-l si intr-o combinatie cu fructe de mare
  • Inlocuieste coriandrul cu oregano proaspat sau patrunjel
  • Odata cu nautul si caisele, poti adauga si alte legume: ardei gras taiat cubulete sau fasii, mazare, masline sau chiar rosii taiate

 

 

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (2)
  1. Florina says:

    Ce delicios arata! Eu nu as pune caise. As vrea sa simt doar savoarea aia de pui iute. Multam fain pentru reteta.

  2. Sandra says:

    Si pe asta am incercat o saptamana aceasta, dementiala!

Comenteaza
Follow on Instagram