Chez Mazilique

Tarta rustica de capsuni

…sau cum ar spune Mario Batali: “No dude, that’s just lazy” – pentru ca, sincer, ce e mai usor de facut decat o placinta? Well, un aluat peste care trantesti o umplutura, that’s what.

Si nu doar ca a fost simpla, dar a fost si buna, asa ca tartei asteia ii prevad multe reincarnari cu multe alte fructe (deci reinfructari?!), in functie de sezon si de ce se mai intampla pe tarabe.

(almost) Random trivia: o sa mai gasiti genul asta de tarta si sub numele de galette, dar am evitat sa-i spun asa pentru ca mai exista si galette bretonne, care e alta poveste, despre care discutam alta data.

Revenind:
 
INGREDIENTE

15 minute, plus 30 de minute timpul de racire al aluatului si 50 de minute timpul de coacere, 8 portii

      • 600g capsuni, curatate de codite si taiate in doua (sau in 4 daca sunt foarte mari)
      • 2 lingurite de amidon
      • 2 linguri de zahar
      • 2 linguri de dulceata de capsuni (doar partea lichida, fara fructe)

 
PENTRU ALUAT

    • 140g de unt rece, taiat in cubulete
    • 250g faina, plus extra pentru framantat
    • 1 lingura de gris
    • 2 linguri de zahar
    • 2 oua

 

Intai pregateste aluatul: pune untul, faina, zaharul si un varf de sare in bolul unui robot de bucatarie si mixeaza pana obtii firmituri fine (poti face asta si intr-un castron, folosind varfurile degetelor, da’ clar o sa dureze putin mai mult). Bate unul dintre oua si adauga-l in compozitie. Amesteca din nou, pana ce aceasta se incheaga intr-un aluat. Transfera-l pe o suprafata curata si framanta-l putin pana ce formezi o bila de aluat. Turteste-o intr-o forma de disc, impacheteaz-o in folie alimentara si da-o la frigider 30 de minute.

Incinge cuptorul la 180ºC. Pudreaza suprafata de lucru cu putina faina, apoi scoate aluatul si, folosind un sucitor, intinde-l intr-un cerc cu un diametru de 30-35cm. Intinde o foaie de copt intr-o tava si asaza aluatul deasupra.

Pune capsunile intr-un bol si amesteca-le cu amidonul si zaharul. Presara grisul peste aluat, apoi aranjeaza capsunile deasupra, lasand o margine de aluat de aproximativ 3 cm.

Intr-un castronel, bate oul ramas si, folosind o pensula, unge marginea aluatului. Impacheteaza-l apoi peste capsuni – nu-ti bate capul prea tare, trebuie doar sa formezi o margine cat sa nu-ti cada capsunile din tarta. Remember, we’re aiming for rustic ;-) Unge marginea cu restul de ou si da tarta la cuptor timp de 45-50 de minute, pana ce e rumena si crocanta.

Cand tarta e gata, scoate-o din cuptor si, folosind o pensula, unge capsunile cu lichidul din dulceata. Las-o sa se raceasca 15 minute inainte sa o tai.

Din experienta proprie, oamenii vor vrea doua portii, asa ca cel mai bine ar fi sa te pregatesti cu tarta #2.

you must try

 

  1. Pest Control says:

    Delicios! Un desert perfect pentru un weekend minunat!

  2. Anca says:

    Iti urmaresc cu mare placere blogul… Dar n.ar fi mai usor sa faci videoblogul? Ca sunt geniale alea cu morodan .
    Eu am doua maini stangi si pare mai usor cand vezi consistente, culori, cantitati…
    Oricum muuult succes
    Adooor noua bucatarie cu faianta aia albastra! Un pic ma deranjeaza chestiile atarnate …gen fundurile de lemn, oalele
    Spor in toate

    • Cristina Mazilu says:

      e foarte complicat (cel putin in ceea ce ma priveste) sa fac videoblogging, pentru ca implica un alt gen de productie

  3. Marga says:

    Minunat! Un desert de sezon excelent!

  4. ramona says:

    Se poate face si cu alte fructe? Cu visine, de exemplu?

Popular posts

Insta Moments

  • still summer here, at #MaziliqueStudio
  • 4 idei de salată cu ton. link in profil
  • Told her she's not allowed on the couch 🙄
  • Slowly coming along and slowly falling more and more in love • #newhome #workinprogress
  • (very) hot #honey in the making
  • Quick & easy #tuna #sandwiches, link in profile
  • and not a single fuck was given today
  • gone fishing #dnd
  • Sharp and crunch - a bunch of #hassleback potatoes, hand sliced and carefully seasoned - #f52grams #f52sharp