Noodles cu porc, ananas si legume
Sunt cateva feluri de mancare pe care le pregatesc atunci cand nu am inspiratie – paste, salate si stir fry-uri. Nu doar ca sunt simple si rapide, dar e si o metoda buna sa folosesc toate legumele sau bucatile de carne care au ramas in frigider de pe urma altor retete. Acesta este unul dintre cazuri:
INGREDIENTE
30 de minute, 4 portii
- 150g ardei gras taiat cubulete
- 150g rosii cherry
- 100g mazare
- 4 catei de usturoi, tocati marunt
- 350g ananas proaspat, taiat cubulete
- 50g ghimbir proaspat, taiat in fasii subtiri (daca nu ai rabdare, poti sa il dai pe razatoare)
- 150g noodles (am folosit o varianta de noodles cu ou)
- 2 linguri sos de peste (fish sauce scrie pe sticla de la supermarket)
- 3 linguri de Floriol Floarea Soarelui
- 400g cotlete de porc, taiate cubulete
- 3 lingurite de otet de orez
- 1 lingura de amidon
- 1 lingurita pasta de ardei iute (eu am folosit una din Thailanda, primita de la Elena, insa as fi improvizat si cu harissa fara prea multe regrete ca amestec borcanele internationale)
- 4 fire de ceapa verde
- 1 mana de busuioc proaspat
Intr-un bol, amesteca sosul de peste, otetul de orez, pasta de ardei iute si amidonul, pana cand se omogenizeaza si lasa-l deoparte.
Incinge uleiul intr-o tigaie wok…
…si pune carnea de porc taiata cubulete. Gateste-o pe foc mediu spre mare, timp in care amesteci constant, pana cand aceasta este rumenita pe toate partile.
Scoate carnea din tigaie si las-o deoparte.
Adauga in wok ardeiul, mazarea, ananasul, ghimbirul si usturoiul, si gateste amestecand rapid. Cand ardeiul incepe sa se inmoaie putin, adauga si rosiile cherry…
…apoi carnea de porc si amesteca in continuare timp de 2-3 minute.
Intre timp, pune apa la fiert intr-o oala. Cand da in clocot, adauga taieteii si lasa-i pe sa fiarba 3-4 minute (sau cat este recomandat pe pachetul tau). Scurge pastele si adauga-le in wok, peste carnea cu legume si ananas. Torna deasupra sosul pregatit in castronel si amesteca bine.
Serveste porcul cu noodles in boluri, cu busuioc proaspat si ceapa verde taiata fasii presarata deasupra, eventual cu o felie de lime langa – aciditatea va pune mai bine in valoare gusturile.
//
Si acum, usor unrelated, pentru ca in ultima vreme am primit multe intrebari referitoare la pozele pe care le fac, inchei cu cateva tips & tricks de food photography.
Insa ce vreau sa spun inainte e ca nu sunt vreo profesionista in domeniu – stiu fix cat imi trebuie ca sa fac pozele pe care le vedeti peste tot pe blog. Uneori mai bine, alteori mai prost in graba – da’ asta e modelul. Tot ce pot spune din experienta mea e ca:
- It’s not the camera, it’s you – n-am zis-o eu, dar am invatat-o repede. Adevarata diferenta nu e facuta de aparatul pe care-l tii in mana, ci de cum il folosesti. Iar acum, smartphone-ul pe care-l ai ajunge in multe ocazii sa inlocuiasca cu succes dslr-ul. De exemplu, numarul de martie al revistei americane Bon Appetit a fost fotografiat in intregime cu iPhone-ul. Deci da, se poate, e clar.
- Foloseste lumina naturala pentru fotografiile cu mancare. Sigur ca poti invata sa folosesti si surse artificiale (becuri, reflectoare si alte asemenea), dar e important sa stii intai si intai varianta cea mai la indemana. Plus ca mancarea arata cel mai bine in lumina naturala (imho).
- Realizeaza fotografia din acelasi unghi in care mancarea a fost aranjata pe farfurie. In cazul unui tort – o sa vrei sa-i vezi straturile, deci vei poza va fi dintr-un unghi paralel cu acestea. Daca ai umplut cu bol cu varf, vei vrea sa arati asta in imagine, iar daca ai aranjat o farfurie privind-o de deasupra, atunci nu are sens sa o pozezi din alta perspectiva.
- Probabil ca ati observant ca mai toate fotografiile care apar in ultima vreme pe blog folosesc background-uri albe sau de lemn si sunt fotografiate din acelasi unghi – de deasupra. Asta pentru ca sunt suficient de lenesa cat sa nu-mi bat capul cu compozitii si prop styling, dar si pentru ca am impresia ca acest mod simplu de a face poze pune in evidenta mancarea, fara sa-ti distraga atentia de la farfurie.
- Cand vrei sa mai variezi, adauga si oameni in cadru. Mainile dau o nota personala si adauga ceva mai multa actiune si dinamism.
- Daca iti folosesti mult telefonul (admit it, ai o gramada de poze cu mancare pe care le pui pe Instagram si Facebook :)) – nu exagera cu filtrele. Multe din poze pot beneficia de putin mai multa luminozitate, contrast si uneori saturatie, dar nu abuza – vrei sa arate totusi a ceva ce ai manca, nu a curcubeu intr-o discoteca.
- Nu in ultimul rand – exerseaza mult.