Noodles cu porc, ananas si legume

18 Oct 2016, Cristina Mazilu

Sunt cateva feluri de mancare pe care le pregatesc atunci cand nu am inspiratie – paste, salate si stir fry-uri. Nu doar ca sunt simple si rapide, dar e si o metoda buna sa folosesc toate legumele sau bucatile de carne care au ramas in frigider de pe urma altor retete. Acesta este unul dintre cazuri:

 

INGREDIENTE

30 de minute, 4 portii

    • 150g ardei gras taiat cubulete
    • 150g rosii cherry
    • 100g mazare
    • 4 catei de usturoi, tocati marunt
    • 350g ananas proaspat, taiat cubulete
    • 50g ghimbir proaspat, taiat in fasii subtiri (daca nu ai rabdare, poti sa il dai pe razatoare)
    • 150g noodles (am folosit o varianta de noodles cu ou)
    • 2 linguri sos de peste (fish sauce scrie pe sticla de la supermarket)
    • 3 linguri de Floriol Floarea Soarelui
    • 400g cotlete de porc, taiate cubulete
    • 3 lingurite de otet de orez
    • 1 lingura de amidon
    • 1 lingurita pasta de ardei iute (eu am folosit una din Thailanda, primita de la Elena, insa as fi improvizat si cu harissa fara prea multe regrete ca amestec borcanele internationale)
    • 4 fire de ceapa verde
    • 1 mana de busuioc proaspat

 

noodles-cu-porc-si-ananas-1-2

Intr-un bol, amesteca sosul de peste, otetul de orez, pasta de ardei iute si amidonul, pana cand se omogenizeaza si lasa-l deoparte.

Incinge uleiul intr-o tigaie wok…

noodles-cu-porc-si-ananas-2

…si pune carnea de porc taiata cubulete. Gateste-o pe foc mediu spre mare, timp in care amesteci constant, pana cand aceasta este rumenita pe toate partile.

noodles-cu-porc-si-ananas-3

Scoate carnea din tigaie si las-o deoparte.

Adauga in wok ardeiul, mazarea, ananasul, ghimbirul si usturoiul, si gateste amestecand rapid. Cand ardeiul incepe sa se inmoaie putin, adauga si rosiile cherry…

noodles-cu-porc-si-ananas-4

…apoi carnea de porc si amesteca in continuare timp de 2-3 minute.

Intre timp, pune apa la fiert intr-o oala. Cand da in clocot, adauga taieteii si lasa-i pe sa fiarba 3-4 minute (sau cat este recomandat pe pachetul tau). Scurge pastele si adauga-le in wok, peste carnea cu legume si ananas. Torna deasupra sosul pregatit in castronel si amesteca bine.

noodles-cu-porc-si-ananas-6

Serveste porcul cu noodles in boluri, cu busuioc proaspat si ceapa verde taiata fasii presarata deasupra, eventual cu o felie de lime langa – aciditatea va pune mai bine in valoare gusturile.

noodles-cu-porc-si-ananas-7

//

Si acum, usor unrelated, pentru ca in ultima vreme am primit multe intrebari referitoare la pozele pe care le fac, inchei cu cateva tips & tricks de food photography.

Insa ce vreau sa spun inainte e ca nu sunt vreo profesionista in domeniu – stiu fix cat imi trebuie ca sa fac pozele pe care le vedeti peste tot pe blog. Uneori mai bine, alteori mai prost in graba – da’ asta e modelul. Tot ce pot spune din experienta mea e ca:

  • It’s not the camera, it’s you – n-am zis-o eu, dar am invatat-o repede. Adevarata diferenta nu e facuta de aparatul pe care-l tii in mana, ci de cum il folosesti. Iar acum, smartphone-ul pe care-l ai ajunge in multe ocazii sa inlocuiasca cu succes dslr-ul. De exemplu, numarul de martie al revistei americane Bon Appetit a fost fotografiat in intregime cu iPhone-ul. Deci da, se poate, e clar.
  • Foloseste lumina naturala pentru fotografiile cu mancare. Sigur ca poti invata sa folosesti si surse artificiale (becuri, reflectoare si alte asemenea), dar e important sa stii intai si intai varianta cea mai la indemana. Plus ca mancarea arata cel mai bine in lumina naturala (imho).
  • Realizeaza fotografia din acelasi unghi in care mancarea a fost aranjata pe farfurie. In cazul unui tort – o sa vrei sa-i vezi straturile, deci vei poza va fi dintr-un unghi paralel cu acestea. Daca ai umplut cu bol cu varf, vei vrea sa arati asta in imagine, iar daca ai aranjat o farfurie privind-o de deasupra, atunci nu are sens sa o pozezi din alta perspectiva.
  • Probabil ca ati observant ca mai toate fotografiile care apar in ultima vreme pe blog folosesc background-uri albe sau de lemn si sunt fotografiate din acelasi unghi – de deasupra. Asta pentru ca sunt suficient de lenesa cat sa nu-mi bat capul cu compozitii si prop styling, dar si pentru ca am impresia ca acest mod simplu de a face poze pune in evidenta mancarea, fara sa-ti distraga atentia de la farfurie.
  • Cand vrei sa mai variezi, adauga si oameni in cadru. Mainile dau o nota personala si adauga ceva mai multa actiune si dinamism.
  • Daca iti folosesti mult telefonul (admit it, ai o gramada de poze cu mancare pe care le pui pe Instagram si Facebook :)) – nu exagera cu filtrele. Multe din poze pot beneficia de putin mai multa luminozitate, contrast si uneori saturatie, dar nu abuza – vrei sa arate totusi a ceva ce ai manca, nu a curcubeu intr-o discoteca.
  • Nu in ultimul rand – exerseaza mult.

 

noodles-cu-porc-si-ananas-8

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram