Dutch baby (clatita la cuptor) cu nectarine, zmeura si smochine
Tocmai ce-am scos chestia asta din cuptor (si apoi am mancat-o, evident) si m-am grabit sa las gluma asta de reteta pe blog, fiindca ma gandesc ca, la fel ca si mine, mai sunt si altii care pana azi n-au incercat-o niciodata. Si eu acum, in lumina recentelor evenimente, consider ca lucrurile n-ar trebui sa ramana asa.
Eu am ajuns s-o pregatesc pentru ca faceam curat prin frigider si aveam niste fructe carora voiam sa le curm suferinta intr-o prajitura, dar am ales calea cea scurta, pentru ca aceasta clatita coapta are nevoie de doar 3-5 minute de pregatire si alte 20 in cuptor. Dar nu va lasati pacaliti de urmele de zahar pudra, dutch baby e la fel de buna si in combinatii sarate (odata ce e scoasa din cuptor, feel free sa aruncati pe ea oua ochiuri, felii de sunca, bacon, prosciutto, somon afumat, avocado, smantana, ceapa verde, branza maturata (chiar si toate impreuna?!? – sau poate nu toate, but whatever floats your dutch baby boat)
Prin urmare, luati o tigaie de fonta langa voi si procedati dupa cum urmeaza:
INGREDIENTE
25 de minute, 2-4 portii
- 125ml lapte*
- 70g faina*
- 1 varf de sare
- 1 praf de scortisoara (optional)
- 3 oua
- 50g unt
- 1 mana de zmeura, 1 nectarina si 2 smochine taiate in felii
- zahar pudra sau sirop de artar (optional)
- * – daca ai la indemana niste masuri americane, foloseste 1/2 cup de faina si 1/2 cup de lapte si asa sari peste schema cu cantarul
Incinge cuptorul la 220°C.
Pune toate ingredientele, mai putin untul intr-un bol sau blender si mixeaza-le pana obtii o compozitie omogena si lichida.
Ia o tigaie de fonta cu diametrul de aproximativ 26cm, pune untul in tigaie si da-l la cuptor 1-2 minute, pana ce se topeste (ai grija sa nu-l arzi). Scoate tigaia, toarna compozitia de clatita si da-o inapoi la cuptor timp de 20 de minute, pana ce clatita e umflata si rumenita pe margini.
Scoate-o si presara deasupra fructele si putin zahar pudra sau sirop de artar daca folosesti.
Repeta cu orice alte toppinguri si combinatii iti vin in minte, eu una prevad un articol cu 20 de feluri in care poti sa pimp up your dutch baby :-))
La tanc a venit reteta asta! Cred ca se mai numeste si kaiserschmarrn .Tocmai am gustat desertul asta intr-un restaurant din Regensburg(cu sos facut din prune proaspete) si aceeasi reactie am avut-o si eu: yuuum! :) Seamana foarte mult cu budincile englezesti Yorkshire , din cate vad. Acelasi efect il au, nu te poti opri pana nu le mananci pe toate :)) Sigur o incerc si eu cand ajung acasa ! La cat mai multe retete delicoase !
kaiserschmarrn nu e la cuptor :-) gasesti reteta aici si aici
si da, la Yorkshire ma gandeam si eu, abia astept sa fac acum o tura! (doar ca alea, din ce-mi amintesc, se fac cu ulei, nu cu unt :-)
Ai văzut-o pe a Nigellei cu parmezan și șunca sau bacon ceva?
nu, da’ acum ma duc s-o caut!!! :D
Oare as putea sa folosesc alt vas? Nu am inca o tigaie de fonta.
sigur. incearca cu o tava ceramica, de exemplu :-)