Plăcintă cu prune

18 Sep 2018, Misha

De când cu prima plăcintă cu fructe care chiar mi-a plăcut, perspectiva mea cu privire la acest tip de desert este foarte radicală – orice fruct este în sezon, vreau să-l băgăm în plăcintă (ok, poate o să omit strugurii, iar pentru citrice o să mă mai gândesc la soluții), dar pentru moment știu sigur că avem un plan pentru niște pere.

INGREDIENTE

2 ore, 8-10 porții

      • PENTRU ALUAT
      • 400g făină
      • 1 lingură zahăr
      • ½ linguriță sare
      • 200g unt rece
      • 6-8 linguri de apă foarte rece
      • 1 ou, bătut (pentru uns pe deasupra)

PENTRU UMPLUTURĂ

    • 1 kg de prune, tăiate în cubulețe, curățate de sâmburi
    • 150g zahăr
    • 2 linguri amidon
    • 1 linguriță scorțișoară
    • 1 linguriță extract de vanilie
    • 1/2 linguriță pudră de ghimbir

Încinge cuptorul la la 180ºC.

Pentru aluat, combină făina cu sarea si zahărul într-un bol încăpător. Taie untul în cubulețe și adaugă-l peste făină.

Amestecă cu un robot de bucătărie (poți să mixezi și cu vârfurile degetelor, doar că o să dureze puțin mai mult), până se formează firimituri mărunte. Cu robotul mergând, adaugă treptat apa rece și frământă aluatul până când devine omogen. Dacă aluatul este prea uscat, mai adaugă apă, iar dacă este prea umed, completează cu o lingură de făină.

Împarte aluatul în 2 bucăți (una de două treimi și cealaltă de o treime), aplatizează-le sub forma de disc și învelește-le în folie alimentară. Lasă-le la frigider cel puțin jumătate de oră.

În alt bol, pune prunele, zahărul, amidonul, scorțișoara și pudra de ghimbir. Amestecă bine.

După ce aluatul s-a răcit, scoate-l din frigider și așază bucata mai mare pe o planșetă tapetată cu făină. Întinde-o cu un sucitor până obții un cerc cu diametrul de aproximativ 35cm. Transeferă într-o formă de plăcintă (eu am folosit una rotundă, cu diametrul de aproximativ 23cm). Îndepărtează excesul de aluat.

Umple tarta cu compoziția de prune aromatizate obținută anterior.

Presară niște făină pe planșetă, întinde restul de aluat și taie-l în fâșii în dimeniunesa dorită (eu am vrut să fie mai late, așa că fiecare fâșie avea aproximativ 3cm lățime). Fâșiile poți să le împletești și să le așezi deasupra sau să te inspiri de aici:

Pe margine poți imprima un model, o poți ciupi cu degetele sau poți presa ușor cu o furculiță cât să se imprime canelurile. Unge toata suprafața plăcintei cu oul bătut și pune la cuptor timp de 1 oră, până când se rumenește.

Îți recomand să aștepți măcar 30 de minute să se răcească înainte de a o tăia. Altfel, poți să o mănânci și direct din tavă cu niște linguri de înghețată de vanilie deasupra.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram