Tartă crumble cu caise și piersici

03 Sep 2019, Simona

Lunea trecută m-am trezit cu o poftă nebună de gălușe cu prune, așa cum îmi făcea doamna Maria, în vara în care am locuit în Viscri.

M-am dus în piață, am cumparat câteva prune, am ajuns la studio, foarte entuziasmată că urmează să facem niște găluște with a twist, am spălat prunele, iar când am început să le tai, mi-am dat seama că sunt foarte verzi, iar asta o să îmi compromită pofta. Dezamagită, mi-am zis totuși să fac alt desert cu prune, dar în continuare prunele tot verzi erau. În final, am ajuns să fac acest crumble, cu piersici și caise, despre care se poate spune că a fost prima tartă facută de mine de la zero. Trebuie să recunosc, am fost plăcut surprinsă de rezultat, dar am și avut ajutor de la David Lebovitz (nu în persoană, din păcate, ci din cartea preferată a Mishei, My Paris Kitchen).

INGREDIENTE

  • PENTRU BLAT
  • 85g unt nesărat
  • 100g zahăr alb
  • 2 gălbenușuri mari
  • 175g faină
  • ½ linguriță sare
  • PENTRU CRUMBLE
  • 75g migdale întregi
  • 70g făină
  • 60g zahăr brun
  • 1 linguriță cardamom pudră
  • ½ linguriță sare fină
  • 85g unt rece, tăiat cuburi
  • PENTRU UMPLUTURĂ
  • 450g piersici coapte, fără sâmburi și tocate cuburi
  • 450g caise coapte, fără sâmburi și tocate cuburi
  • 3 linguri zahăr brun
  • 1 lingură amidon
  • 1 lingurită extract de vanilie
  • 2 lingurițe nucșoară pudră
  • 2 linguri fistic prăjit și tocat

Scoate untul din frigider cu 10 minute înainte să te apuci de aluat.

În bolul unui robot de bucătărie, pune untul împreună cu zahărul și setează robotoul la viteză medie, până cand untul și zahărul se omogenizează. Adaugă gălbenușurile, făina și sarea. Amestecă până obții o consistență de aluat ușor fărâmicios.

Transferă aluatul pe o planșetă, frământă-l puțin cât să obții o bila, iar cu ajutorul unui sucitor, întinde-l în forma de cerc, de grosime uniformă. Unge cu unt baza și pereții unei forme de tort/tartă (eu am folosit o formă de tort de 23cm diametru).

Transferă cercul de aluat în forma de tartă, presând astfel încat să se așeze uniform pe bază, iar marginea aluatului nu trebuie să depășească mai mult din jumătea formei de copt.

Nu îți face griji dacă se va mai rupe, poți oricând să îl peticești cu bucățele de aluat. Dă forma la congelator pentru 30 de minute.

Între timp te poți apuca de crumble.

În cana unui blender, pune migdalele, făina, zahărul brun, cardamomul, și sarea. Pulseasză de câteva ori astfel încât migdalele sunt măcinate in bucățele mici. Adaugă untul și pulsează până când încep să se formeze bile mai mari de crumble. Imediat ce observi că bilele capătă formă, nu mai pulsa și bagă compoziția la frigider.

Încinge cuptorul la 190C°.

Scoate crusta de la congelator, tapeteaz-o cu hârtie de copt, umple forma cu boabe de fasole cât să acopere complet aluatul și dă totul la cuptor pentru 20 de minute. Când timpul s-a scurs, îndepărtează boabele de fasole și mai coace tarta pentru 12-15 minute, până prinde o culoare aurie.

Pentru umplutură, pune ingriedientele într-un bol, amestecă și transferă totul în crustă imediat ce aceasta este gata. Este bine sa nu faci umplutura cu mult timp înainte de a o transfera pentru că fructele îsi vor lăsa sucurile, iar baza tartei se va înmuia prea tare.

Nivelează umplutura astfel încat să nu existe spații prea mari, apoi scoate crumble-ul de la rece și presară-l pe toata suprafața tartei, astfel încat fructele sunt complet acoperite.

Coace tarta pentru 50 de minute, la 190C°.

Când timpul s-a scurs, scoate tarta, și las-o la răcit preț de 10 minute apoi cu ajutorul unui cuțit cu lamă subtțre, cu o mișcare gentilă încearcă să desprinzi laturile tartei de forma de tort, asta făra să desfaci forma. Lasă tarta să se răcească pentru 30 de minute apoi scoate-o din formă.

Când crumbleul s-a întarit, tarta este gata de a fi mâncată.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (3)
  1. Gabriela says:

    O reteta de milioane! multumesc mult pentru postare.

  2. Anca says:

    salut ! some tips and tricks pt cei care nu au robot de bucatarie pentru pregatirea aluatului ? merci

    • Simona says:

      Salut,

      Pentru partea in care amesteci zaharul cu untul poti folosi un mixer de mana, iar daca nu ai un mixer pe aproape, poti sa amesteci folosind un tel sau o lingura. Dupa ce ai trecut de prima etapa poti amesteca / framanta aluatul cu mana.

      Spor! :)

Raspunde la Gabriela
Follow on Instagram