Chez Mazilique

Pui cu homemade harissa

Unele dintre retetele mele preferate sunt cele in care iau un pui cvasi-fad si il tavalesc prin condimente, il trec prin tot felul de baituri, il marinez zile si nopti pana e fraged si aromat, si il coc pana cand carnea se desprinde de pe os, ti se topeste in gura, pielea e rumena si crocanta, iar gustul e suficient de bun cat sa te faca sa repeti reteta intre 3 si 10 zile la rand. Cum ar fi puiul cu homemade harissa de mai jos.

L-am pregatit prima data pentru doi prieteni veniti la mine pentru un pahar de prosecco la sunday brunch. Toata treaba a degenerat intr-o masa de pranz cu salata de grau cu ciuperci si dressing de ceapa si telina, puiul aici de fata, tarta cu capsuni si crema de lamaie, si bezele cu fistic si apa de trandafiri. Prietenii m-au intrebat daca vreau sa fiu sotia lor. Inca mai negociem.

 

INGREDIENTE
4-6 portii, 1 ora, plus timpul de marinare
  • 1-1,200kg pulpe de pui 
  • 1 ardei rosu
  • 1 lingurita seminte de coriandru
  • 1 lingurita seminte de chimion
  • 1 lingurita seminte de chimen
  • 1 lingura ulei de masline
  • 5 catei de usturoi, tocati grosier
  • 1 ceapa rosie, tocata grosier
  • 2 ardei iuti rosii, curatati de seminte si tocati grosier
  • 1 lingura piure de rosii
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura generoasa de iaurt grecesc

 

Coace ardeiul rosu pe un gratar incins, pana ce coaja se innegreste. Pune-l apoi intr-un bol, acopera-l cu folie alimentara si lasa-l sa se raceasca, dupa care curata-l de coaja si seminte.

Pune o tigaie uscata pe foc mic si prajeste usor semintele de coriandru, chimen si chimion, timp de 2 minute, pana ce isi elibereaza aromele. Transfera-le intr-un mojar (sau o rasnita de condimente) si piseaza-le pana obtii o pudra.

Incinge uleiul de masline intr-o tigaie, adauga ceapa, usturoiul, ardeii iuti si prajeste-i pana ce capata se rumenesc bine si capata o culoare aramiu-inchis. Transfera apoi intr-un robot de bucatarie, adauga pudra de condimente si ardeiul rosu copt si mixeaza. Vei obtine pasta de harissa pura.

Pentru a marina puiul, amesteca pasta harissa cu iaurtul si freaca pulpele de pui cu compozitia astfel obtinuta. Asaza-le apoi intr-o tava incapatoare, acoper-o cu folie alimentara si las-o la frigider peste noapte.

A doua zi, inchinge cuptorul la 220°C si da tava cu pulpele de pui la cuptor. Dupa 5 minute, redu temperatura la 180°C si lasa puiul pana ce e patruns. In ultimele 10 minute, aprinde grill-ul cuptorului si lasa puiul sa se rumeneasca bine.

 

 

Merge minunat cu o salata de vara, dar eu l-am imperecheat cu o farfurie plina cu cuscus cu menta si caise uscate.

  1. Mini says:

    Ce ulei de masline folosesti pentru prajit? Stiu ca cel extra-virgin devine toxic la prajire.

  2. @mini – devine toxic doar daca il incingi foarte tare. insa cei de la Olivier & Co au un ulei de masline care e ok pentru gatit fiindca are punctul de ardere mai ridicat :-)

  3. Oana says:

    Tocmai mi s-a terminat iaurtul grecesc, pot sa folosesc smantana?

  4. @oana – iaurt normal? eu n-as folosi smantana la marinada

Insta Moments

  • #pie game is strong with this one — #testkitchen at @mazilique_studio
  • Somebody just couldn't help herself
•
•
•
#raspberry #meringue at #MaziliqueStudio
  • my summer girls
  • catch of the day at #MaziliqueStudio - #fresh #sardines
  • #sourcherry and #pistachio #tart on the blog. link in profile
•
•
•
#MaziliqueStudio #lazysummerdays #summercooking #fruitpie #fruity52
  • • mausi •
  • • bad to the bow •
  • late (working) lunch at the studio •
•
•
#MaziliqueStudio #prawns #aop
  • one hot mess
•
•
•
#strawberry #rustictart #fruittart #fruity52 #summercooking