Cum gătești cu lintea din cămară
Când am început lista de “provizii” pentru perioada aceasta în care stăm acasă, primele ingrediente la care m-am gândit au fost linte verde și linte roșie.
Nu sunt ingrediente fără de care să nu pot să trăiesc câteva săptămâni, însă sunt unele dintre cele mai versatile și hrănitoare. Le folosesc în salate, tocane, supe, burgeri vegani sau ca fel principal în sine.
Sunt foarte ușor de gătit și suficient de diferite astfel încât să nu te plictisești de ele: unele mai moi, altele mai ferme, unele mai cremoase, altele mai colorate.
Fiecare variantă (verde & brună, roșie & galbenă, neagră, Puy) se potrivește mai bine în anumite preparate, dar regulile generale de gătire sunt aceleași:
- Înainte să o pui la fiert, e ideal să o clătești înainte și să alegi boabele stricate / înnegrite care se mai strecoară printre boabele sănătoase
- Nu e necesar să o lași la înmuiat înainte de fierbere, însă poți să faci asta dacă vrei să fiarbă mai repede
- Se fierbe în aproximativ 20-30 de minute, în funcție de textura pe care o dorești
- Varianta ideală de a le fierbe, astfel încât să fie pătrunse, dar și puțin crocante, este să le dai în clocot, apoi să scazi temperatura focului și să le gătești la foc mic pentru când sunt fierte.
- Dacă folosești lintea în salate poți să adaugi diverse legume (niște morcov, țelină, ceapă etc.) în apa în care pui lintea la fiert pentru a fi mai aromată.
A. Linte verde & brună
Este cea mai comună și o regăsim adesea în cămară, mai ales că este singura pe care am vazut-o eu la noi în magazine și în variantă fiartă în conservă (nu recomand, însă poate ți se pare mai simplu așa, sau o ai la îndemână).
Se potrivește atât în supe creme, cât și în salate sau tocane datorită faptului că își păstrează textura fermă după fierbere. Iar dacă ești din grupa norocoșilor și te-a prins izolarea cu un pachet de linte verde Puy, o poți folosi la fel ca pe lintea verde clasică, doar că o să te bucuri de o mâncare mai aromată și o idee mai sănătoasă.
O poți folosi pentru:
B. Linte roșie & galbenă
Lintea colorată este un pic mai dulce și mai cremoasă, caracteristici care o fac mai potrivită pentru supe creme, piureuri și tocane în care ne dorim o consistență mai fragedă.
O poți folosi pentru:
C. Linte neagră / Beluga
Lintea neagră nu este la fel de comună ca celelalte, cel mai des o poți găsi în magazinele cu produse bio. Este cea mai aromată, iar boabele mici și textura crocantă îi dau și numele de Beluga (pentru că este asemanătoare caviarului Beluga). Aroma lor seamănă cu cea a fasolei negre și se potrivesc cu fructele de mare, carnea de pește, sau de pui. Poți să o folosești la salate și feluri principale.
Noi am încercat-o astfel:
Acestea fiind zis, lintea poate să fie interschimbabilă în preparate, însă nu o să obții același rezultat la nivel de consistență. Iar dacă e să ții cont de o singură regula, atunci aceasta ar fi să nu folosești linte roșie în salate pentru că se va dezintegra ușor.