Chez Mazilique

Tarta cu ciocolata alba si neagra, aromata cu cardamom

M-am plans suficient despre cum santierul de la studio stoarce viata din mine, nu? Chiar daca n-am terminat cu lamentarile si broderiile pe tema vopselurilor, a rasinii poliuretanice, a instalatiilor electrice si a altor bucurii cu care am de-a face mai des decat mi-as dori, sunt doua lucruri de care la sfarsitul zilei (sau a saptamanii, depinde cand reusesc sa fur putin timp): nu poti spune “bubbles” incruntat si nu poti fi suparat atunci cand topesti ciocolata. Asa ca exact asta am facut.

Mi-am turnat un pahar de bubbly si am inceput sa topesc nu una, ci doua feluri de ciocolata, pe care le-am amestecat intr-o tarta aromata cu cardamom, pe o baza crocanta de biscuiti. E o reteta Good Food, pe care de un an imi propun sa o incerc, dar tot timpul fentez momentul pentru ca “n-am timp”. De data asta mi-am amintit ca time is not something you have, it’s what you make, asa ca a rezultat one blissful afternoon la sfarsitul unei saptamani haotice. Se va repeta cu succes si in alte ocazii.

tarta cu ciocolata alba si neagra, aromata cu cardamom1
INGREDIENTE

30 de minute, plus timpul de racire, 6-8 portii

        PENTRU CREME

      • 7 pastai de cardamom
      • 400ml smantana pentru frisca
      • 100g zahar
      • 200g ciocolata alba
      • 180g cacao
      • 25g unt, taiat cubulete
      • 1 lingurita extract de vanilie
      • 150ml lapte

 
PENTRU BLAT

    • 200g biscuiti digestivi cu ciocolata McVitie’s
    • 75g unt, topit, plus extra pentru uns tava

 
Zdrobeste pastaile de cardamom intr-un mojar.

tarta cu ciocolata alba si neagra, aromata cu cardamom-2

Pune smantana si zaharul intr-o craticioara, apoi adauga semintele zdrobite si pune-le pe foc mediu, amestecand pana ce zaharul se topeste si smantana incepe sa fiarba. Ia cratita de pe foc, pune-o deoparte, si lasa smantana sa se infuzeze cu aroma de cardamom timp de 30 de minute.

tarta cu ciocolata alba si neagra, aromata cu cardamom-3

Intre timp, toaca foarte-foarte fin ciocolata alba (poti folosi un robot de bucatarie – ai insa grija pentru ca daca se infierbanta se va topi ciocolata) si apoi pune-o intr-un bol. Intr-un castron separat, adauga cacaua si untul taiat cubulete. In fiecare bol adauga cate un varf de sare.

Incinge cuptorul la 180°C si unge cu unt o forma de tarta cu diametrul de 23cm, cu baza detasabila.

Pune biscuitii in robotul de bucatarie (nu e nevoie sa-l mai cureti daca l-ai folosit inainte pentru ciocolata) si mixeaza-i pana obtii firimituri fine. Adauga untul topit si amesteca pana ce compozitia arata ca un nisip umed.

tarta cu ciocolata alba si neagra, aromata cu cardamom-4

Pune mixul in forma de tarta si tapeteaz-o cu compozitia, pentru a obtine un blat.

tarta cu ciocolata alba si neagra, aromata cu cardamom-5

Da-o la cuptorul incins timp de 10 minute, apoi scoate-o si las-o sa se raceasca complet.

Cand blatul s-a racit, reincalzeste amestecul de smantana dulce infuzata cu cardamom, pana ce da din nou in clocot. Strecoar-o pentru a scapa de semintele de cardamom si toarna jumatate din aceasta in bolul cu ciocolata alba. Amesteca pana ce aceasta se topeste si obtii o crema omogena.

Peste restul de smantana adauga laptele, reincalzeste, apoi toarna in bolul cu cacao si unt. Amesteca pana obtii o crema omogena (eu am folosit un mixer vertical).

In forma de tarta, pune patru linguri din crema de ciocolata neagra, intinde pe baza blatului, apoi las-o la frigider sa se raceasca timp de 15 minute.

Cand crema de ciocolata neagra s-a intarit putin, adauga in tarta toata compozitia de ciocolata alba, apoi pune deasupra cate cinci linguri de ciocolata neagra, asezandu-le in forma acelor de ceasornic, si o a sasea in mijloc. Foloseste o coada de lingurita ca sa formezi un model, amestecand cele doua ciocolate.

tarta cu ciocolata alba si neagra, aromata cu cardamom-8

Pune tarta la racit cel putin 4 ore (eu am lasat-o la frigider peste noapte), apoi tai-o in felii.

tarta cu ciocolata alba si neagra, aromata cu cardamom-1

you must try

 

Pentru un desert mult mai rapid cu biscuiti digestivi McVitie’s, incearca mini-cheesecake-ul cu capsuni, gata in 15 minute.

 

  1. Maia says:

    De unde ai luat pastaile de cardamom te rog? Multumesc!

  2. Teodora says:

    Yeeeeeeey! Abia asteptam sa o postezi dupa ce am vazut poza pe fb. Cam trebuie sa ma inarmez cu rabdare pentru ea :D

  3. […] si eu ceva bun diseara, poate noua reteta de tarta  cu 2 tipuri de ciocolata vazuta la Mazilique aici), teancul de reviste a ramas neatins cu exceptia achizitiei de saptamana trecuta: Plic. Fain sa iti […]

  4. Carmen says:

    Ce marca de smantana pentru frisca ai folosit?
    multumesc

Insta Moments

  • beautiful @buniol_tomatoes • and a few 🍅 ideas on the blog • #tomatoes #heritagetomatoes #buniol #summercooking #MaziliqueStudio
  • when left alone to choose the paint colours for the new home • #bedroom • #prussianblue meets #teal 😳
  • 'Are we there yet?'
  • • slow •
  • Pachet pentru luat la birou si/sau cina ultra-rapidă 😜
  • Windowsill harvest at @mazilique_studio
  • tender is the night
  • (wannabe ) (ballerina) bun + golden retriever + cuddly hugs = hot dog?! 🌭💛
  • #peach and #pistachio #tart - recipe on the blog and link in profile