Plăcințele cu capsuni

29 May 2018, Cristina Mazilu

Știți ce e mai mișto decât o plăcintă cu căpșuni? Evident, mai multe plăcințele cu căpșuni. Și pornind de la această logică failproof, am executat la studio situația care urmează.

INGREDIENTE
4-6 plăcințele, 60 de minute, plus 2h timpul de congelare a untului si 20 de minute răcirea aluatului

   • PENTRU ALUAT
   • 380g făină
   • 225g unt congelat (poti să îl pui în congelator cu aproximativ 2h înainte să te apuci de gătit – e importat să fie cât mai întârit pentru că urmează să fie ras, deci să îl poți manevra)
   • 50ml unt rece
   • 1/2 lingură zahăr brun
   • 1 ou

PENTRU UMPLUTURĂ

  • 500g căpșuni
  • 2 lingurițe amidon
  • 5 linguri zahăr
  • 1/2 lingură extract de vanilie

Încinge cuptorul la 180°C.

Pentru aluat, combină în bolul unui robot de bucătărie făina cu cele 2 linguri de zahăr.

Pe latura mare a unei răzătoare rade untul. Pornește robotul pe viteză medie și începe să adaugi treptat unul ras. După ce acesta este incorporat, pune pe rând câte o lingură de apă, până când aluatul începe să se formeze.

Imediat ce aluatul se încheagă, scoate-l din robot, frământă-l puțin (cât să îl uniformizezi), apoi înjumătățește-l, aplatizează-l și învelește-l în folie alimentară. Dă cele 2 discuri de aluat la congelator pentru 15-20 de minute.

După ce aluatul s-a răcit, așază unul dintre discuri pe o planșetă tapetată cu făină și întinde-l cu un sucitor până obții un dreptunghi, nu mai gros de 3mm. Eu am tăiat din el 2 pătrate de 12cm lungime și 12cm lătime. Remodelează aluatul rămas și încearcă sa mai obții încă 2 pătrate.

Scoate și a doua jumătate de aluat din congelator, întinde-l și mai decupează încă 2 pătrate de aceeași dimensiune ca mai sus. Din restul de aluat rămas creează modelele pentru decorațiuni (împletituri, steluțe, floricele sau orice ce altceva îți dorești să pui deasupra). Eu recomand împletiturile (mai groase și mai subțiri) și gridurile pentru că sunt relativ ușor de făcut și sigiliează destul de bine compoziția. Însă, după cum ați văzut în foto, am testat și niște modele împachetate. Cred că urmează să mai încerc niște variante și cu alte fructe de vară, dar în această situație am fost mulțumită în special de ce vă spuneam mai sus: varintele cu împletituri și griduri.

Taie căpșunile în jumătăți (sau sferturi dacă sunt mai mari) și pune-le într-un bol. Adaugă amidonul, zahărul, extractul de vanilie și amestecă.

Pune câte 2 linguri din compoziția de căpșuni în mijlocul fiecărui pătrat de aluat, acoperă cu decorațiunile realizate și încearcă să prinzi marginea aluatului de capătul decorațiunilor. Unge aluatul deasupra cu ou bătut.

Dă plăcințelele la cuptor timp de 40 de minute. Dacă ți se pare că este nevoie, poți să mai ungi cu ou la jumătatea timpului de coacere. La final, plăcințele trebuie să fie aurii și fragede. O să lase ceva sos în tavă și le poți servi cu acesta picurat deasupra.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (3)
 1. Ana says:

  Nu, nu cu mai multe capsuni. In loc de extra capsuni, mai bine adaugati o cant identica de rubarba .capsuni+rubarba=dragoste

 2. Elvira says:

  Cate capsuni ai pus pt placintele? P.s. ce pofta mi-ai facut ????

 3. Corina Avram says:

  Mmm..imi imaginez asta si cu niste visine :D
  PS: cred ca ai vrut sa zici 50ml apa rece :)

Comenteaza
Follow on Instagram