Ce poți găti cu mâncarea rămasă de la masa de Paște
Cu toate eforturile de a încerca să iau în calcul faptul că anul ăsta a trebuit să gătesc mai puțin și să mă organizez cu mâncare pentru 2 persoane versus 8, tot nu am reușit să mă încadrez în grafic.
Pentru că nouă ne place cu #NoFoodWaste, nu mă las până nu epuizez tot ce mai am prin frigider cu rețete simple și inspirate din lista de mai jos. Ceea ce vă doresc și vouă ?
Ce facem cu ouăle fierte?
Poți să le mănanci la micul dejun fără probleme, sau poți să le dai o nouă viață și să le adaugi în salate vegetariene, cu carne sau pește, în sandwișuri, sau chiar în dressing-uri sau umpluturi.
Ce facem cu resturile de friptură de miel?
Fie că faci sandvișuri sau salate, dacă folosești bucăți de miel mai grase, este de preferat să le încălzesti puțin în cuptor, înainte să le folosești pentru a deveni mai moi și mai gustoase.
Ce facem cu resturile de friptură de pui?
Poți adauga resturile de pui în preparatele cu năut, cușcuș, orez sau quinoa, sau poți adauga puiul în salate super hrănitoare cu ce legume și ierburi aromatice mai ai prin frigider.
Ce facem cu resturile de friptură de vită?
Ce facem cu brânzeturile rămase?
Dacă ai rămas cu prea multe brânzeturi de la platoul cu antreuri, le poți transforma rapid în tarte sau quiche-uri demne de mic dejun, brunch-uri sau gustări târzii. Poți să înlocuiești tipul de brănză din rețete cu ce brânză ai tu prin frigider, însă ia în considerare cât de sărată este brânza și ajustează astfel cantitatea de sare, sau de brânză pe care o adaugi.
Iar dacă ai rămas cu codițele ierburilor aromatice, le poți transforma în niște pesto-uri MI-NU-NA-TE!
Ce facem cu legumele coapte?
Odată copți și nemâncați la timp, cartofii își pierd farmecul lor aprate și devin greu de asociat altor preparate, însa includerea lor într-o omletă spaniolă este una din metodele de îi salva. Adaugă cartofii atunci când ceapa este gata.
Poți adauga orice legume coapte peste o salată verde și crocantă. Poți să înlocuiești dovleacul cu morcov, păstârnac, cartofi dulci, cartofi noi sau conopidă.
Ce facem cu cozonacul, panettone, sau checul rămas?
În cazul în care cozonacul s-a uscat, îl poți transforma în ceva ce americanii numesc bread pudding, în cazul de față:
Budincă de cozonac
- 250g cozonac
- 50g unt topit + extra unt pentru uns tava
- 2 ouă
- 150ml smântana lichidă
- 220ml lapte
- 1 linguriță extract de vanilie
- 2 linguri zahăr
Încinge cuptorul la 160°C.
Unge bine cu unt o tavă termorezistentă.
Într-un bol amestecă ouăle, untul topit (dar nu fierbinte), samântâna, laptele, extractul de vanilie și zahărul.
Rupe bucățile de cozonac și așază-le în tavă. Peste cozonac toarnă amestecul de lapte și ouă.
Dă tava la cuptor pentru 30-35 de minute.
Frigănele din cozonac
- 4 felii de cozonac
- 2 ouă
- 60ml lapte
- un praf de sare
- 2 linguri de ulei, sau 50g unt
Într-un bol amestecă ouăle, laptele, și sarea.
Încinge uleiul (sau untul) într-o tigaie, apoi scufundă fiecare felie de cozonac în amestecul de ou si lapte, până ce este complet acoperită pe toate laturile.
Prejește feliile de cozonac pe ambele părți pentru aproximativ 2 minute, până devin aurii și ușor crocante pe laturi.
Tiramisu cu panettone sau chec uscat
În rețeta ta preferată de tiramisu, înlocuiește pișcoturile cu fâșii de panettone uscat.
Panettone toast
Taie 2 felii de panetone, unge feliile cu unt, apoi cu Nutella pe una din suprafețe. Închide sandwichul și pune-l la sandwich maker pentu 2 minute.
Crutoane din chec
Taie checul în cuburi (de marimea unor crutoane) și așază-le pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Dă tava la cuptorul încins la 180C° pentru 10 minute, sau până devin crocante.
Poți să adaugi crutoanele peste înghețata de vanile sau caramel imediat ce le-ai scos din cuptor. Pentru extra flavor, adaugă căpșuni sau alte fructe proaspete.
Voi cum va organizati cu mâncarea rămasă de la masa de Paște?
Părinții ne-au aprovizionat cu mâncare pentru sărbători (#blessed, cum altfel) și ne-am încadrat chiar bine. Baiul e cu pasca poloneză pe care o mâncăm greu, în felii mici (e cam un sfert dintr-o roată de pască pentru că mame). Nu știu cum să o reconvertesc, crazy americans zic să o bag în aluat și să o înviu ca gogoașă