Ce poți găti cu mâncarea rămasă de la masa de Paște

23 Apr 2020, Simona

Cu toate eforturile de a încerca să iau în calcul faptul că anul ăsta a trebuit să gătesc mai puțin și să mă organizez cu mâncare pentru 2 persoane versus 8, tot nu am reușit să mă încadrez în grafic.

Pentru că nouă ne place cu #NoFoodWaste, nu mă las până nu epuizez tot ce mai am prin frigider cu rețete simple și inspirate din lista de mai jos. Ceea ce vă doresc și vouă 😉

Ce facem cu ouăle fierte?

Poți să le mănanci la micul dejun fără probleme, sau poți să le dai o nouă viață și să le adaugi în salate vegetariene, cu carne sau pește, în sandwișuri, sau chiar în dressing-uri sau umpluturi.

Ouă în crustă de falafel cu mirodenii

Salată de ouă, bacon crocant și sfeclă roșie

Salată cu somon, fasole păstăi, ouă de prepeliță și germeni de muștar

Ce facem cu resturile de friptură de miel?

Fie că faci sandvișuri sau salate, dacă folosești bucăți de miel mai grase, este de preferat să le încălzesti puțin în cuptor, înainte să le folosești pentru a deveni mai moi și mai gustoase.

Friptură de miel cu salată de primăvară și cușcuș

Ce facem cu brânzeturile rămase?

Dacă ai rămas cu prea multe brânzeturi de la platoul cu antreuri, le poți transforma rapid în tarte sau quiche-uri demne de mic dejun, brunch-uri sau gustări târzii. Poți să înlocuiești tipul de brănză din rețete cu ce brânză ai tu prin frigider, însă ia în considerare cât de sărată este brânza și ajustează astfel cantitatea de sare, sau de brânză pe care o adaugi.

Tartă cu brânză, măsline kalamata și pesto de pătrunjel

Tartă cu Roquefort, nuci și ceapă roșie

Quiche cu brânză maturată și ierburi aromatice

Tartă cu ceapă caramelizată și brânză maturată

Brioșe cu brânză și jamon

Iar dacă ai rămas cu codițele ierburilor aromatice, le poți transforma în niște pesto-uri MI-NU-NA-TE!

Ce facem cu legumele coapte?

Odată copți și nemâncați la timp, cartofii își pierd farmecul lor aprate și devin greu de asociat altor preparate, însa includerea lor într-o omletă spaniolă este una din metodele de îi salva. Adaugă cartofii atunci când ceapa este gata.

Omletă spaniolă cu cartofi

Salată de legume coapte, quinoa și vinegretă cu capere

Salată de quinoa cu dovleac și vinegretă de muștar Dijon

Poți adauga orice legume coapte peste o salată verde și crocantă. Poți să înlocuiești dovleacul cu morcov, păstârnac, cartofi dulci, cartofi noi sau conopidă.

Ce facem cu cozonacul, panettone, sau checul rămas?

În cazul în care cozonacul s-a uscat, îl poți transforma în ceva ce americanii numesc bread pudding, în cazul de față:

Budincă de cozonac

  • 250g cozonac
  • 50g unt topit + extra unt pentru uns tava
  • 2 ouă
  • 150ml smântana lichidă
  • 220ml lapte
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 2 linguri zahăr

Încinge cuptorul la 160°C.

Unge bine cu unt o tavă termorezistentă.

Într-un bol amestecă ouăle, untul topit (dar nu fierbinte), samântâna, laptele, extractul de vanilie și zahărul.

Rupe bucățile de cozonac și așază-le în tavă. Peste cozonac toarnă amestecul de lapte și ouă.

Dă tava la cuptor pentru 30-35 de minute.

Frigănele din cozonac

  • 4 felii de cozonac
  • 2 ouă
  • 60ml lapte
  • un praf de sare
  • 2 linguri de ulei, sau 50g unt

Într-un bol amestecă ouăle, laptele, și sarea.

Încinge uleiul (sau untul) într-o tigaie, apoi scufundă fiecare felie de cozonac în amestecul de ou si lapte, până ce este complet acoperită pe toate laturile.

Prejește feliile de cozonac pe ambele părți pentru aproximativ 2 minute, până devin aurii și ușor crocante pe laturi.

Tiramisu cu panettone sau chec uscat

În rețeta ta preferată de tiramisu, înlocuiește pișcoturile cu fâșii de panettone uscat.

Panettone toast

Taie 2 felii de panetone, unge feliile cu unt, apoi cu Nutella pe una din suprafețe. Închide sandwichul și pune-l la sandwich maker pentu 2 minute.

Crutoane din chec

Taie checul în cuburi (de marimea unor crutoane) și așază-le pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Dă tava la cuptorul încins la 180C° pentru 10 minute, sau până devin crocante.

Poți să adaugi crutoanele peste înghețata de vanile sau caramel imediat ce le-ai scos din cuptor. Pentru extra flavor, adaugă căpșuni sau alte fructe proaspete.

Voi cum va organizati cu mâncarea rămasă de la masa de Paște?

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (1)
  1. AndreeaZ says:

    Părinții ne-au aprovizionat cu mâncare pentru sărbători (#blessed, cum altfel) și ne-am încadrat chiar bine. Baiul e cu pasca poloneză pe care o mâncăm greu, în felii mici (e cam un sfert dintr-o roată de pască pentru că mame). Nu știu cum să o reconvertesc, crazy americans zic să o bag în aluat și să o înviu ca gogoașă

Comenteaza
Follow on Instagram