Rețete rapide – pentru începători și nu numai

06 Apr 2020, Simona

Toți gătim mai mult zilele astea, ceea ce e minunat. Dar după mai bine de trei săptămâni de auto-izolare, deja poate să înceapă să pară un pic cam intens. Așa că mai jos am adunat câteva rețete gata în maxim jumătate de oră. Sunt super simplu de făcut, deci orice novice în bucătărie se poate încumeta, dar și cei mai experimentați se pot bucura că rămân cu niște extra timp de revăzut episoadele din *insert aici ce seriale vreți voi* (eu mă uit la The Witcher, Misha la Little Fires Everywhere, iar Mazi tocmai a terminat ultimul sezon din Ozark și nu știe la ce să treacă mai departe)

Rețete rapide

Ouă cu ciuperci și sparanghel – 15 minute

Poți înlocui sparanghelul fresh cu cel marinat, sau cu avocado.

Okonomiyaki – clătită japoneză cu varză – 20 de minute
Ciuperci cu scorțișoară și cimbru – 30 de minute
Broccoli în 5 feluri – 15 minute fiecare
Hummus cu rodii și muguri de pin – 15 minute
Lipii cu hummus și salată – 5 minute
Salată de năut – 5 minute
Năut tras la tigaie, cu ierburi aromatice și zucchini – 15 minute
Salată cu halloumi, rucola, ardei copt și năut – 15 minute
Salată de paste cu sfeclă coaptă și fistic – 30 de minute
Salată cu sfeclă, gulie și măr – 15 minute
Salată de quinoa, grapefruit, avocado și semințe de rodii – 20 de minute
4 idei de salată cu ton – 30 de minute
Salată de cartofi cu bacon crocant, muștar și castraveți murați – 25 de minute
Supă minestrone – 35 de minute
Supă de roșii – varianta extra sezon – 20 de minute
Cușcuș de primăvară – 10 minute
Bruschetta pasta – 15 minute
File de biban și cușcuș – 15 minute
Somon la grătar, marinat în lime și usturoi, cu salsa de mango și avocado – 15 minute
Pui nord african cu cușcuș – 25 de minute
Adana bowl – 30 de minute
Mini-cheesecake rapid – 5 minute
Cum sa faci cele mai bune clătite – 10 minute
Biscuiți cu fulgi de ovăz și fructe confiate – 30 de minute
Brioșe cu mei și ovăz – 30 de minute
Unt de migdale prăjite – 5 minute
Energy balls – 20 minute

___

10 Tips & Tricks pentru începători

1/ Regula numărul 1 este să nu te iei prea în serios. Have fun cât gătești. Ar trebui sa fie o activitate relaxantă, unde mai înveți câte ceva nou și ce sa vezi!? Bonus mai și mănânci – so do not stress over it!

2/ Citește rețeta de la început până la sfărșit înainte să te apuci să o faci. Asta te va ajuta să întelegi de ce faci anumite procedee în momentul respectiv și va împedica un eventual eșec cauzat de neatenție. Sigur, vei mai consulta rețeta la fiecare 30 de secunde, we all do, doar citește-o integral înainte să o mai citești o data :).

3/ Acum că ai citit rețeta și stii ce urmează sa faci, încercă să nu improvizezi prea mult. Ideal deloc dacă ești începător. Urmează exact pașii și cantitățile menționate.

4/ Înainte să dai startul rețetei este bine să îți aduni toate ingredientele pe blatul de lucru, ideal deja cântărite, tocate și pregătite – francezii îl numesc mise en place. Asta te va ajuta să nu alergi bezmetic prin toată bucătaria atunci când ai nevoie de un ingredient și nici nu vei lăsa ceapa să se ardă cât tu cureți și toci un morcov.

5/ Nu lăsa niciodată mânerele tigăilor îndreptate în exteriorul aragazului. Mânerele tigăilor trebuie să stea în permanență (acum ne imaginăm un ceas deasupra aragazului) fie la ora 9, fie la ora 3. Astfel nu vei risca să dai peste coada cratiței și să torni sos, sau mai rău – ulei încins -, pe tine.

6/ Ajută să ai câteva ustensile cheie în casă, precum un cuțit bine ascuțit, un tocător, un bol, ustensile de măsurat, un tel sau un mixer, o oală, o tigaie și o tavă pentru cuptor.

7/ Înainte să coci ceva la cuptor, asigură-te că acesta este preîncins și a atins temperatura optimă gătirii preparatului tau. Valabil și pentru gătitul la aragaz. Ai răbdare să se încingă tigaia înainte să adaugi legumele, friptura sau orice ai în plan să gătești.

8/ Nu aglomera totul într-o singură tavă. Daca faci legume la cuptor și ajungi să le pui unele peste altele, în final nu te vei bucura de niște legume frumos rumenite, ușor croante în exterior și moi în interior pentru că în timpul coacerii au eliberat apă și fiind aglomerate mai degrabă s-au fiert decât s-au copt. Cam pe același principiu merg și legumele la tigaie, în special ciupercile. Valabil și pentru carne.

9/ Scurge bine sau șterge legumele care urmează să intre la cuptor, sau pe care ai de gând să le prăjești. Apa va împiedica legumele să se rumenească, iar apa în combinație cu uleiul incins = IADUL PE PĂMÂNT – nu îți dorești asta, îti zic din experință. Asigură-te că orice urmează să fie prăjit nu este ud.

10/ Fă puțin research înainte să gătești cu un ingredient cu care nu ai mai lucrat până acum. Găsești pe blog câteva tips & tricks despre: paste, orez, linte, năut. IarMisha povestește aici despre cum să faci mai plăcut timpul petrecut în bucătărie.

Fie că ajungi să pui în practică acum sau mai târziu aceste sfaturi, până îți vei face curaj să gătești ceva, încearcă să susții pe cât posibil micii producatori locali, comandând mâncare sau produse vândute cu drag de aceștia.

Sper că această alegere a tuturor de a încuraja comunitatea și de a cumpăra local să nu fie doar una de moment, ci să se transforme într-un obicei pentru cât mai mulți.

___

Și la final las cinci filme ușurele, care s-ar putea să îți aducă cheful de gătit:

  1. Julie & Julia (2009)
  2. No reservatios (2007)
  3. Ratatouille (2007)
  4. Burnt (2015)
  5. Chef (2014)
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (1)
  1. Andreea says:

    multumesc, sunt binevenite retetele rapide, caci eu una simt ca deja e cam mult si nu sunt incepatoare in ale gatitului …

    mai recomand si quesadilla sub diverse forme in categoria retetelor rapide:
    eu fac cel mai des cu emmentaler+telemea + ardei kapia si ceapa verde, taiate cum vrea fiecare.

Raspunde la Andreea
Follow on Instagram